Čtvrtek, 28. března 2024

Plocha lesních pozemků v České republice roste

Plocha lesních pozemků v České republice roste

Plocha lesních pozemků v České republice trvale roste a zvyšují se i zásoby dřeva v lesích. Loni v nich bylo vytěženo celkem 15,476 milionu metrů krychlových surového dříví. Výše těžby dřeva nepřekročila celkový průměrný přírůst, což znamená, že je dlouhodobě udržitelná. Uvádí to Zpráva o stavu lesa a lesního hospodářství České republiky v roce 2014, kterouschválila vláda. Dokument každoročně informuje o stavu lesního hospodářství i navazujících odvětví v daném období.

V roce 2014 se plocha lesních pozemků meziročně zvýšila o 2 645 hektarů. ,,Částečně je to způsobeno převisem výměry nově zalesněných původně nelesních pozemků nad výměrou pozemků, které jsou z různých důvodů z lesa odnímány, částečně také díky neustále se zpřesňujícím údajům z katastru nemovitostí," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Plocha jehličnatých dřevin se nadále snižuje, například plocha smrku klesla oproti roku 2000 o 77 279 hektarů, naproti tomu se zvyšuje podíl listnatých dřevin zejména dubu a buku.

Z hlediska ochrany lesase situace loni oproti předchozímu roku významněnezhoršila.Loni se nahodile vytěžilo 4,5 milionu metrů krychlových dřeva, většinou kvůli škodám způsobeným větrem a lýkožrouty. Objem dřeva napadeného kůrovcem byl 1,3 milionu metrů krychlových, 70 procent bylo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

V lesnictví loni pracovalo přes 13300 lidí, z toho manuálně téměř 7000. Jejich počet tak zhruba zůstal na předloňské úrovni. Mzdy v lesnictví vzrostly o čtyři procenta na průměrných 24 559 korun měsíčně, což je 1127 korun pod celorepublikovým průměrem.

Pokud jde o sběr lesních plodin, po třech silně nadprůměrných letech byl rok 2014 spíše průměrným. Na domácnost připadlo 9,21 kilogramu nasbíraných hlavních lesních plodin při průměru 10,75 kilogramu na domácnost za sledované období od roku 1994. Lidé za loňský rok nasbírali celkově 38,2 tis. tun lesních plodin, což je mírně podprůměrný výsledek oproti dlouhodobému průměru 39,6 tis.tun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů