Čtvrtek, 28. března 2024

Evropské firmy prý pomohly financovat boje ve střední Africe

Evropské firmy prý pomohly financovat boje ve střední Africe

Evropské dřevařské firmy pomáhaly financovat nedávný konflikt ve Středoafrické republice. Uvedla to dnes mezinárodní organizace Global Witness, která se zabývá ochranou přírodních zdrojů a lidských práv. Peníze z obchodu se dřevem prý proudily oběma stranám bojů, ve kterých přišlo o život více než 5000 lidí.

Středoafrickou republiku zachvátil konflikt v březnu 2013, kdy vůdce muslimských rebelů Michel Djotodia svrhl prezidenta Françoise Bozizého a prohlásil se prvním muslimským prezidentem. Počínání muslimských milicí ale vyvolalo nespokojenost většinového křesťanského obyvatelstva, které vytvořilo domobranu v podobě milic anti-balaka.

Zatímco přívrženci muslimského hnutí Séléka mučili a vyvražďovali tisíce civilistů, pokračovali mezinárodní obchodníci se dřevem, především ti z Evropy a z Číny, v obchodu a vývozu dřeva ze země, píše v dnes zveřejněné zprávě Global Witness. Umožnily to prý "lukrativní finanční úmluvy" s vůdci Séléky.

Prostřednictvím těchto dohod prý obchodníci v roce 2013 zaplatili odhadem 3,4 milionu eur (92 milionů Kč), například na zajištění "ochrany". Hnutí to umožnilo obstarat si zbraně a udržovat ozbrojené rebely na území, stojí ve zprávě organizace.

V roce 2014 pak dřevařské společnosti zaplatily odhadem 127.864 eur (3,5 milionu Kč) křesťanským milicím anti-balaka, které muslimské povstalce v lesnatých oblastech vystřídali, uvádí zpráva s názvem Blood Timber (Krvavé dřevo).

Boje podle Global Witness pomohl financovat rovněž obchod s diamanty. Mezinárodní společenství sice podniklo kroky ve snaze obchod s diamanty ze Středoafrické republiky zastavit, "v otázce dřeva ale zůstalo němé". Dřevo se pak vzhledem k přerušení oficiálního obchodu s diamanty stalo hlavním vývozním artiklem, stojí také ve zprávě.

Vzájemné vyvražďování muslimů a křesťanů do Středoafrické republiky přivedlo v prosinci 2013 francouzské vojáky a pak mírovou misi OSN MINUSCA. Od začátku loňského roku stojí v čele země přechodná vláda, letos v říjnu by se měly konat prezidentské volby.

Zhruba desetina z celkového počtu 4,5 milionu obyvatel Středoafrické republiky zůstává mimo svou vlast. Velkou část uprchlíků tvoří muslimové. Podle úterní zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je vzhledem k přetrvávajícímu napětí a násilnostem pro většinu těchto lidí stále nebezpečné se vrátit zpět.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů