Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ve středních Čechách přibudou další chráněná území

Ve středních Čechách přibudou další chráněná území

Ve středních Čechách se připravuje vyhlášení nových chráněných území. Jedná se o Strání u Kochánek na Mladoboleslavsku, kde se vyskytuje ohrožená dřevina jalovec obecný, a Ostrov u Jedomělic na Kladensku, kde zase roste ohrožený střevíčník pantoflíček. Ve zmíněných oblastech bude zřejmě do konce roku vyhlášena takzvaná evropsky významná lokalita (EVL), kterých je v kraji zhruba 170. ČTK to řekla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Kromě nových EVL je v plánu také rozšíření lokality Červené dolíky na Kladensku, kde se vyskytuje stejně jako u Jedomělic střevíčník. Naopak vyřazena bude EVL Milská stráň. Byla totiž vyhlášena kvůli střevíčníku, jehož výskyt ale v oblasti nakonec nebyl potvrzen. Evropsky významná lokalita je jedním typem území v rámci Natury 2000, což je soustava chráněných oblastí, které vytvářejí na svém území všechny státy Evropské unie. Cílem je zachovat cenné druhy jakožto společné bohatství Evropy.

Celkový rozsah EVL ve středních Čechách činí téměř 40.000 hektarů. Na některých místech by podle Šůlové bylo vhodné ochranu zintenzivnit. "Je to samozřejmě především otázka financí," uvedla. Odhadem vyjde ročně údržba třeba jednoho hektaru louky na 20.000 korun. Péče o EVL je umožněna podle Šůlové především díky zájmu místních spolků a nadšenců, kterým se plochy v EVL pronajímají. Zájemci si také sami shání peníze z dotací.

"Pro středočeskou přírodu bude důležitým krokem například vyhlášení nové Chráněné krajinné oblasti Brdy. Efektivní je též péče o rozsáhlé pozemky ve správě agentury v EVL Milovice-Mladá. Probíhá zde různorodý management částečně simulující bývalé vojenské využití - pojezdy historické vojenské techniky a terénních a nákladních automobilů, doplněné o kosení a pastvu ovcemi, koňmi a kozami," popsala.

O údržbu lokalit se stará agentura, pokud jsou například na území chráněné krajinné oblasti nebo národního parku. Mimo tato území se o EVL starají krajské úřady. Péče by měla zajistit, aby chránění živočichové i rostliny v lokalitě zůstali ve stejném, nebo lepším stavu. "Konkrétní způsob údržby se liší podle toho, čím je území cenné. Například u lučních porostů je vhodným managementem kosení, případně pastva. Naopak některá území, třeba některá rašelinná společenstva či lesní porosty, je třeba ponechat samovolnému vývoji," dodala Šůlová.

Konkrétním příkladem středočeské EVL je třeba Dománovický les, která je jedinou evropsky významnou lokalitou pro motýla hnědáska osikového, a to nejen ve středních Čechách, ale i v celé republice. "Díky vyhlášení a péči o tuto EVL je populace hnědáska na našem území zachována a v budoucnu můžeme doufat i v její rozšíření," informovala Šůlová. Pro tento druh je v Česku od roku 2011 uskutečňován záchranný program.

Aktuální seznam České republiky nyní čítá 1075 EVL o celkové rozloze 7856 kilometrů čtverečních, což je zhruba deset procent území státu. Do konce roku musí Česko doplnit seznam chráněných území, jinak jí může hrozit zastavení evropských dotací. Ministerstvo životního prostředí proto navrhuje doplnit národní seznam EVL o 55 nových, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů