Úterý, 23. dubna 2024

Tři kilometry pod mořskou hladinou se ropa těží i díky zařízení z Ostravy

Tři kilometry pod mořskou hladinou se ropa těží i díky zařízení z Ostravy

Petr Vitásek má rád sportovní přirovnání. Když popisuje byznys firmy V-NASS, kterou vede a spoluvlastní, často o něm mluví jako o hokeji a fotbalu. Vysvětluje, jak ve sportu stejně jako v podnikání záleží na celém týmu a je potřeba draftovat ty nejlepší hráče. Jen tak podle Vitáska mohou hrát podmořskou "první ligu".

Technologie a výrobky téhle ostravské firmy používají velcí světoví těžaři jako Petrobras, BP nebo Chevron, když z mořského dna dobývají ropu. "Když se těží ropa dva tři kilometry pod mořem, není to čistá tekutina. Ze dna se odčerpává sediment plný písku a nečistot. Je potřeba ropu vytěžit, pročistit od sedimentů. K tomu dodáváme naše komponenty," vysvětluje Vitásek. V-NASS dodává do téhle podmořské továrny přesné strojní díly a montované sestavy ze speciálních chromniklových slitin.

"Podmořský program děláme až v posledních letech, kromě toho nás živí přesná strojařina, díly pro jaderné elektrárny," říká Vitásek. Ale zatímco před pěti lety činila výroba pro podmořskou těžbu ropy necelou polovinu tržeb firmy, dnes je to přes 85 procent. "Ten obor rychle rostl," doplňuje Vitásek.

Ve firmě je přes pětadvacet let a pamatuje, když V-NASS byl součástí tehdy ještě státních Vítkovic. "Fungovali jsme jako nářaďovna. Jenže když se po roce 1990 otevřely zahraniční trhy, přišla sem konkurence, na kterou jsme v té době nemohli dosáhnout. Jejich technologie a propracovaný obchodní systém byly mimo naše možnosti," říká Vitásek.

V té době se navíc Vítkovice restrukturalizovaly a přišla výzva zaměstnancům, že mohou podávat vlastní podnikatelské záměry na odkup dceřiných společností. "Tak jsme s kolegy jeden vypracovali. Řekli jsme si, že nářadí je vzhledem k zastaralé technologii už nekonkurenceschopné a že využijeme schopnosti a zručnost našich lidí a začneme dělat přesnou strojařinu," vzpomíná Vitásek, jak v roce 1996 firmu společně s několika dalšími kolegy koupil.

Byl to krok do neznáma, ale jak říká Vitásek, podnikání je vždycky risk. "Riskovat je v pořádku, nesmí to být hazard, ten patří do Las Vegas. A tuhle hranici jsme nepřekročili," dodává. "Hned od začátku jsme věděli, že nemůžeme náš byznys postavit na levné pracovní síle, ale na moderních a konkurenčních technologiích. Že je potřeba neustále vychovávat špičkové lidi, dělat extrémně náročné výrobky a úzce se soustředit na určitý segment trhu. Ve fotbale taky nedělá jeden hráč všechno - brankáře, obránce i útočníka. A tak jsme hledali tu svoji niku, kde bychom se prosadili," říká Vitásek.

Přiznává, že se to zpočátku neobešlo bez určitého tápání. "Hledali jsme tu bílou skvrnu na mapě, kterou bychom mohli zaplnit, a do toho přijela na Ostravsko firma, která potřebovala partnera, jenž by se podílel na rozvoji jejích technologií pro podmořskou těžbu ropy," popisuje Vitásek. To byla doba, kdy se těžba ropy na mořském dně začala dostávat do velkých hloubek, vznikala výpočetní technika schopná monitorovat podmořský průzkum. Ropné společnosti hledaly dodavatele výrobků pro svou technologii, které by spolehlivě fungovaly v extrémních podmínkách.

"Potřebovali firmu ochotnou jít do nových technologií, zvládat náročnou legislativu kontrol, přizpůsobit se zahraničí. A my měli zkušenosti s přesným opracováním těžkoobrobitelných materiálů, dobrý tým lidí, a tak jsme do toho šli," vzpomíná ředitel V-NASS.

Firma loni dosáhla tržeb přes 430 milionů korun a letos má nasmlouvané zakázky za půl miliardy. Vyrábí komponenty pro firmy v Brazílii, Malajsii, USA nebo ve Skandinávii. Musí odolat obrovským tlakům několik kilometrů pod hladinou, agresivní mořské vodě a silným proudům zvířených písků. "Běžný materiál by tam vydržel pár měsíců, naše výrobky ale musí vydržet 15 nebo 20 let. Tři kilometry pod mořem se nic neopravuje, to je prostě zařízení, které se nainstaluje a musí pracovat spolehlivě," vysvětluje Vitásek.

Proto taky V-NASS pracuje hlavně s materiály z dovozu a jeho dodavatelský řetězec je globální. "Když chce někdo hrát Premier League, taky musí nakoupit nejlepší hráče, vytvořit podmínky pro trénink a nastavit náročná výkonnostní kritéria. My to takhle děláme s našimi výrobky. Speciální slitiny nakupujeme z USA, Itálie nebo Mexika, technologie z Rakouska, Švédska, subdodávky z Německa nebo Norska," vypočítává Vitásek. Není proto výjimkou, že z polotovaru dovezeného přes půl zeměkoule se ve V-NASS obrobí komponent, který pošlou do Skandinávie na další zpracování, aby se jim zase vrátil do Ostravy k finalizaci a montáži.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů