Pátek, 29. března 2024

Vláda schválila strategii pro boj s krádežemi kovů

Vláda schválila strategii pro boj s krádežemi kovů

Po pěti měsících zavedení bezhotovostní platby za výkup kovů v ČR, která výrazně snížila kriminalitu v této oblasti, předložil ministr životního prostředí Richard Brabec strategii, jak segment výkupu kovů řešit v ČR komplexně a vyčistit ho tak od nekalých praktik. Materiál ,,Komplexní řešení problematiky negativních jevů při výkupu kovových odpadů v ČR" cílí na krádeže kovů a jejich nelegální výkup ve sběrnách. To dlouhodobě působí velké finanční ztráty a mnohdy i ohrožení životů a bezpečnosti obyvatel. Síla návrhu je v koordinovaném postupu více rezortů proti zcizování kovů a jejich výkupu ve sběrnách.

,,V průběhu následujících tří let plánujeme zavést mnohem radikálnější zásah do kriminální činnosti v oblasti výkupu kovů a zavést pořádek do tohoto podnikání. Sběrny budou muset povinně proškolit obsluhu, uvažuje se o omezení otvírací doby na denní hodiny, do sběren a výkupen, které budou vedené v centrálním registru výkupen a sběren, mají také častěji chodit kontroly. Chtěli bychom personálně posílit kontrolní činnost České inspekce životního prostředí. A také chceme dát ještě větší kompetence krajům a obcím, na jejichž území sběrny jsou. Zavedeme povinnost mít v každé sběrně kamerový systém a důsledně tak evidovat veškerý vykupovaný materiál, nebude chybět ani prevence proti daňovým únikům a zneužívání sociálních dávek," popisuje ministr Brabec.

,,Vláda dnes mohla schválit i variantu úplného zákazu výkupu kovů v ČR. Ale já jsem přesvědčen, že občan má mít právo nabídnout k prodeji svůj legálně nabytý majetek. Úplný zákaz výkupu by zde pomohl vytvořit novou oblast šedé ekonomiky. A navíc bychom byli s nejvyšší pravděpodobností jedinou zemí v Evropě, která to udělala. Proto jsem rád, že se vydáme cestou komplexního řešení napříč celým segmentem, aniž bychom museli sběrny kovů hromadně zavírat," doplňuje ministr.

Krádeže a následný nelegální výkup kovových odpadů mají za následek ohrožení zdraví a bezpečnosti obyvatel, bezpečnosti silničního či železničního provozu nebo poškození životního prostředí. Navíc způsobené škody mnohonásobně převyšují finanční prostředky, které pachatel za prodané kovy dostane vyplaceny ve výkupně. Dochází i ke škodám nefinančního charakteru, neboť jsou často zcizovány součásti pietních míst, která krádeže znehodnocují. Podle dat Policie České republiky bylo v roce 2012 spácháno 11 080 krádeží kovových materiálů znamenajících celkovou škodu za přibližně 445 milionů Kč. V roce 2013 PČR zaznamenala 11 786 krádeží s vyčíslenou škodou 509 milionů Kč. V obou případech se jednalo pouze o trestné činy, nikoliv o přestupky, těch je několikanásobně více. Poté, co MŽP v letošním roce zavedlo bezhotovostní výkup kovových odpadů, se počet nelegálních aktivit (například krádeží na železniční infrastruktuře) výrazně snížil. Pro srovnání, v červnu 2014 vznikla v ČR škoda za 36 473 400 Kč a letos to bylo ve stejném období o 17 920 200 Kč méně. Ještě v lednu 2015 evidovala Policie ČR 790 trestných krádeží kovů, po 4měsíčním zavedení bezhotovostní platby v červnu to byla již méně než polovina, tj. 339 krádeží.

Nové systémové řešení MŽP spočívá v bezhotovostní úhradě a úpravě pravidel pro sběrny a výkupny. Současně zahrnuje i posílení pravomocí obcí a krajských úřadů pro kontrolu a případném pokutování jejích provozovatelů. Navrhovaná opatření budou v rámci naplňování strategie realizovat kromě Ministerstva životního prostředí i další rezorty, zejména Ministerstvo vnitra, Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo financí, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Na základě dnes schváleného strategického materiálu vzniknou ve spolupráci s dalšími ministerstvy konkrétní změnové paragrafy v příslušných zákonech, nové vyhlášky i metodiky. Mezi nimi se objeví právě třeba zavedení kamerových systémů v novém zákoně o odpadech či povinnost propojit informace o klientech s centrální evidencí úřadů práce. Mezi nimi právě třeba zavedení kamerových systémů v novém zákoně o odpadech či povinnost propojit informace o klientech s centrální evidencí úřadů práce.

Navrhovaná opatření se dělí na 4 oblasti: prevence, regulace, kontroly a represe. Z preventivních opatření je to např. proškolení obsluhy sběrny v jejích povinnostech. Regulační opatření spočívají zejména v zavedení elektronické evidence tržeb, zohlednění příjmů z plateb za výkup kovů tzn. překročení limitu příjmu pro přiznání sociální dávky při jejich vyplácení, vytvoření metodiky pro odebírání povolení k provozu sběren nebo zavedení kamerového systému.

Ministr Brabec vysvětluje: ,,Kamerový systém je v plánu od roku 2017. Například sousední Slovensko jej bude mít zavedené už od ledna 2016, a my se tak můžeme inspirovat i poradit u slovenských kolegů a reflektovat následně jejich zkušenosti při realizaci tohoto konkrétního opatření u nás v ČR."

V oblasti kontroly klade MŽP důraz hlavně na posílení spolupráce mezi jednotlivými kontrolními orgány (např. ČIŽP, krajské úřady, obce s rozšířenou působností, ČOI ad.), zřízení specializované skupiny tzv. ,,malé Kobry" a sdílení informací.

Mezi represivní opatření patří například úprava pravidel při odebírání souhlasu k provozu sběrny, stanovení výše škody z ceny, za kterou se věc, která byla předmětem krádeže, obvykle prodává ad.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů