Úterý, 23. dubna 2024

Brno nakoupí 200 velkých kompostérů za půl milionu korun

Brno nakoupí 200 velkých kompostérů za půl milionu korun

Brno nakoupí 200 kompostérů o objemu 900 litrů téměř za půl milionu korun. V minulosti se ve městě osvědčily a šetří náklady radnice na zpracování odpadů, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Kompostéry slouží na třídění odpadu, který dál může sloužit například jako hnojivo.

Brno vyzkoušelo kompostéry poprvé v městské části Žebětín v letech 2009 až 2012. Podle Andera si koupilo malý kompostér o velikosti 400 litrů zhruba 350 lidí, velkých kompostérů na 900 litrů odpadu bylo 20. "Později jsme koupili dalších zhruba 500 menších kompostérů, které jsme už skoro rozdali, a 30 větších," doplnil Ander.
Radnice však zaznamenala zvýšený zájem o větší kompostéry, které se hodí i k rodinným domům. Mohou být ale také u bytových domů. "Inspirujeme se u jiných měst, kde už to funguje," řekl Ander. Proto bude 200 nových kompostérů větších. Lidé si je mohou koupit za více než tisíc korun, což je polovina pořizovacích nákladů. Zbytek uhradí město. Menší kompostér vyjde zájemce na necelých tisíc korun.

Cílem kompostování je snížit množství směsného komunálního odpadu a podpořit domácí a komunitní kompostování. "Je to prevence proti vzniku odpadu. Využitelný materiál se tím pádem recykluje a využije se na hnojení na zahradě. Nepřicházíme o živiny, a kdyby to lidé netřídili, skončilo by vše v komunálním odpadu," uvedl Ander.

Podle něj město zaplatí za spalování tuny komunálního odpadu 800 korun. "Když je ho míň k likvidaci, ušetříme tím. Proto také přemýšlíme, že bychom pro lidi s kompostéry zavedli nějaký bonus pro platbu za komunální odpad. Tím bychom je mohli motivovat. Vše je ale otázkou budoucnosti," dodal Ander. Za odpad lidé v Brně platí 670 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů