Čtvrtek, 28. března 2024

Inspekce kontrolovala vozidla přepravující odpady

Inspekce kontrolovala vozidla přepravující odpady

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) minulý týden asistovala při mezirezortní akci zaměřené na kontrolu dodržování předpisů při vnitrostátní a přeshraniční přepravě odpadů. Při akci, která se konala v deseti krajích (Jihočeský, Ústecký, Královéhradecký, Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký, Vysočina, Karlovarský, Liberecký a Plzeňský) bylo zkontrolováno 179 vozidel, z toho 35 převážejících odpady. V osmi případech bylo inspektory ČIŽP zjištěno porušení povinností daných zákonem o odpadech.

,,Nejčastěji se jednalo o chybně vyplněné evidenční listy pro přepravu nebezpečných odpadů a také o absenci řádného označení vozidel přepravujících odpad symbolem A, který musí všechna tato vozidla mít. Po třech porušeních jsme zjistili v Moravskoslezském a Olomouckém kraji a po jednom v Ústeckém a Jihomoravském kraji. S přepravci budou zahájena správní řízení, v nichž jim může být ze zákona uložena pokuta do výše milionu korun," uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Celou akci, ke které byla ČIŽP přizvána jako odborný garant, organizovala Služba dopravní policie ČR za účasti Celní správy ČR a Centra služeb pro silniční dopravu. Kromě kontrol zaměřených na dodržování předpisů při převážení odpadů byl kontrolován například také technický stav vozidel, dodržování bezpečnostních přestávek, splnění podmínek stanovených pro přepravu nebezpečných věcí nebo vybraných výrobků.

ZDROJ:ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů