Čtvrtek, 28. března 2024

Olešnice na Blanensku vybudovala za půl milionu korun minizoo

Olešnice na Blanensku vybudovala za půl milionu korun minizoo

Olešnice na Blanensku vybudovala za půl milionu na pozemcích základní školy minizoo, kterou nazvala Dvoreček naší babičky. Jejími obyvateli jsou drobná domácí zvířata. O zhruba 50 slepic, králíků, koz, ovcí, kachen, hus a holubů budou pečovat děti spolu s členy Českého svazu chovatelů, řekl ČTK olešnický starosta Zdeněk Peša.
"Doba dospěla již tak daleko, že i drobná hospodářská zvířata, včetně slepic, jsou pro děti zvířaty exotickými. Proto jsme se rozhodli pro tuto netradiční investici. Cílem je dětem ukázat, co chovali doma jejich babičky a dědečci," uvedl starosta.

Radnice se na projektu domluvila s chovateli. Město na své náklady vybudovalo expozice a školní pozemek nechalo upravit jako odpočinkovou zónu s lavičkami. Chovatelé do minizoo zapůjčili svá zvířata. Olešnickou základní a mateřskou školu navštěvuje 350 dětí, které se budou podílet na péči o zvířata.

"Náklady na krmení budou minimální. Zčásti nám jej zdarma dodají místní zemědělci," řekl starosta, který dříve učil v základní škole. Minizoo bude otevřena vždy od jara do podzimu, denně od 08:00 do 16:00. Vstup je zdarma.

Malá města v regionu obdobná zařízení neprovozují. Klasické zoologické zahrady jsou v těch větších, v Brně, Vyškově a Hodoníně.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů