Pátek, 19. dubna 2024

Občané města Kralovic na Plzeňsku mohou vytřídit veškerý odpad

Občané města Kralovic na Plzeňsku mohou vytřídit veškerý odpad

Obyvatelé Kralovic na severním Plzeňsku mohou vytřídit veškerý odpad. Podíl lidí, podnikatelů i firem, které třídí, se za čtyři roky výrazně zvýšil. Díky snižování objemu odpadu v popelnicích na směsný odpad platí město svozovým firmám méně peněz. Za čtyři roky dosáhlo asi třetinové úspory. ČTK to řekl starosta města se 3500 obyvatel Rudolf Salfický.

Kralovice mají velkou koncentraci míst s kontejnery na tříděný odpad včetně hnědých na bioodpad a místní odpadová firma Becker vybírá ve svém areálu veškerý odpad a sama ho zpracovává nebo zajišťuje jeho likvidaci.

"Do černé popelnice vyhodí člověk, který třídí, jen například alobal od paštiky, tedy, co nemůže vytřídit jinak. Z toho drahého odpadu, který lidé dříve házeli do popelnic, se teď vytřídí neuvěřitelné množství," řekl starosta.

Kralovičtí třídí kromě papíru, skla a plastů ještě kartony, bioodpad a textil. Veškerý další odpad mohou lidé odvézt do areálu firmy Becker, a to od ledniček přes pneumatiky po stavební suť. U areálu vzniká také místo, kde se bude ze severu Plzeňska shromažďovat palivo pro spalovnu komunálního odpadu, kterou u Plzně dokončuje Plzeňská teplárenská.

"Becker zajišťuje pro město také sběrný dvůr a třídění ve městě," uvedl Salfický. Díky němu byly Kralovice už před čtyřmi lety jedno z prvních měst v Plzeňském kraji, které třídilo bioodpad. Město se s firmou domluvilo a ta nakoupila popelnice.

Hnědé kontejnery na bioodpad se svážejí jednou za 14 dní. Většinu tohoto odpadu tvoří tráva, kterou firma hned zpracuje a vrací ji zpět ve formě kompostu. "Úbytek odpadu je úžasný," uvedl starosta. Město díky hnědým popelnicím ušetřilo asi čtvrtinu peněz za odpady. A úspora se bude zvyšovat, protože svoz a likvidace odpadů bude stále dražší.

Lidé platí městu dlouhodobě za odpady jen daň, ročně 600 korun na osobu, přičemž rodiny a děti mají slevy. Je to levnější, než kdyby dnes občan platil popelnici na směsný odpad, dodal Salfický.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů