Čtvrtek, 25. dubna 2024

Největší ledová jeskyně v ČR, Piková dáma, je v létě bez ledu

Největší ledová jeskyně v ČR, Piková dáma, je v létě bez ledu

Největší ledová jeskyně v Česku, kterou je Piková dáma v Moravském krasu, je v létě již od roku 2006 bez ledu. Je to velmi netradiční stav, který je způsobený tím, že zimy jsou teplé a jara suchá, řekl dnes ČTK předseda speleologické organizace Plánivy Petr Polák, který s kolegy v této oblasti krasu bádá v podzemí. V Pikové dáme se díky zcela netradičnímu mikroklimatu vytvářely rampouchy - tzv. ledouchy, které vydržely v podzemí přes parné léto často až do října.

Jeskyně Piková dáma vytváří asi tříkilometrový podzemní systém, jehož součástí je také její Ledová chodba. Ledová výzdoba se v jeskyni začíná vytvářet vždy v březnu. V podzemí tuhne voda skapávající z povrchu, a to kvůli mimořádně silnému průvanu. Navíc celé podzemí je od něj tou dobou vychlazené.

"Poslední slušné ledouchy jsme měli v roce 2006. Od té doby je to špatné," uvedl Polák. Jak obvykle vypadá ledová výzdoba v Pikové dámě, to mohou zájemci zjistit na internetových stránkách skupiny www.planivy.cz. Jeskyně není přístupná veřejnosti.

Mnohem menší jsou Ledové sluje u Vranova nad Dyjí v Národním parku Podyjí. Jde o komplex 20 menších jeskyní v jednom z meandrů řeky Dyje. Nejde o klasické jeskyně, ale hluboké díry. Zatímco v Pikové dámě vytváří led průvan, ve slujích vzniká poté, co v nich uvízne těžký chladný vzduch, který teplý vzduch na povrchu nepustí na jaře ven. K tvorbě ledu v této lokalitě jsou nutné zimní oblevy.

"Led se ve slujích drží do června, výjimečně do prázdnin. Letos byla ale situace špatná," řekl ČTK mluvčí parku David Grossmann. Sluje dokonce leží v nebezpečném a špatně přístupném terénu a veřejnosti také nejsou přístupné.

Dech beroucími ledovými jeskyněmi se může pochlubit Slovensko. V Nízkých Tatrách lze navštívit Demänovskou ledovou jeskyni a u Rožňavy nedaleko Košic Dobšinskou ledovou jeskyni.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů