Pátek, 19. dubna 2024

Vedra podstatně zvýšila návštěvnost jeskyní Moravského krasu

Vedra podstatně zvýšila návštěvnost jeskyní Moravského krasu

Návštěvnost jeskyní Moravského krasu se v červenci s příchodem tropických veder prudce zvýšila. V této chráněné krajinné oblasti na Blanensku je jich zpřístupněných pět a v první polovině prázdnin do nich zavítalo bezmála 78.000 lidí. Ve srovnání s loňským červencem je to o 9000 turistů více. ČTK to dnes řekl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

"V podzemí je příjemných devět stupňů Celsia. Je více než pravděpodobné, že právě vedra nám zvyšují návštěvnost. Mezi příchozími jsou především turisté z ČR," uvedl Hebelka.

Nejvyhledávanější jsou Punkevní jeskyně, propojené se dnem propasti Macochy. Na tomto prohlídkovém okruhu je také plavba v člunech po říčce Punkvě. Každoročně si tyto jeskyně prohlédne asi 200.000 lidí. Zájem o ně je tak velký, že početnější skupinky by si měly vstup do nich zamluvit s dvoutýdenním předstihem. Na přelomu srpna a září budou na pět dní uzavřeny kvůli stěhování speleologů do nového turistického centra před jeskyní.

"Výhodou krasu je, že každá jeskyně nabízí něco jiného. Balcarka má nejbohatší krápníkovou výzdobu, jeskyně Výpustek ukrývá někdejší protiatomový armádní kryt, Sloupsko-šošůvské jeskyně mají expozici o neandertálcích a Kateřinská jeskyně zase největší zpřístupněný podzemní sál v ČR," doplnil Hebelka.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů