Středa, 24. dubna 2024

Železniční vlečka v Mydlovarech ušetřila jízdu tisíců kamionů

Železniční vlečka v Mydlovarech ušetřila jízdu tisíců kamionů

Znovuobnovená železniční vlečka v areálu bývalé chemické úpravny uranových rud MAPE Mydlovary na Českobudějovicku přepravila za osm měsíců provozu více než 116.714 tun sanačních materiálů potřebných pro rekultivaci jedné z největších ekologických zátěží v Česku. Provoz vlečky zatím ušetřil jízdu 4700 kamionů. Pokračovat by měl zhruba deset let. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba. O obnovení vlečky usilovali starostové z okolí řadu let.

"Že vlečka znovu funguje, je dobře, 25 let zahálela, a my jsme zbytečně dýchali prach z pod kol tisíců kamionů. Řadu let jsme o zprovoznění žádali, až ministr průmyslu Jan Mládek se o to zasadil. Loni v srpnu slíbil a v prosinci se rozjela," řekl ČTK starosta Olešníku Jaroslav Pavlica. Problémů se ale obyvatelé okolních obcí nezbavili. V současných tropech je trápí prašnost z odkališť. Olešník je podle starosty od odkaliště vzdálen zhruba 800 metrů, vítr nedávno přivál prach z odkaliště nad koupaliště a hrozilo jeho zavření. Navíc obyvatel často trápí i zápach.

Objem sanačních materiálů, dopravovaných nyní do MAPE z Karlovarska, představuje šestinu celkového ročního návozu zeminy potřebného pro sanaci bývalých kalojemů, do kterých se ukládal materiál po těžbě a zpracování uranu. Provoz vlečky zatím ušetřil jízdu 4700 kamionů, které by se jinak pohybovaly po místních komunikacích a zatížily by hlukem a prašností okolní obce.

"S potěšením mohu konstatovat, že převoz sanačních materiálů po železnici funguje, což se pozitivně odrazilo na výrazném snížení zátěže krajských silnic II. a III. tříd i na kvalitě života místních obyvatel," řekl ČTK hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Transport po železnici s plným využitím vlečky se v Mydlovarech podle ředitele státního podniku Diamo Tomáše Rychtaříka osvědčil a podnik proto hledá po celé České republice další dodavatele sanačního materiálu, který by bylo možné do odkališť dopravit.

Laguny s radioaktivními odpady, které u Mydlovar na jihu Čech zbyly po zpracování uranové rudy, by podle Rychtaříka měly zmizet do deseti let. Původně se přitom počítalo, že sanace skončí o 12 let později, v roce 2036. Za 26 let bylo rekultivováno teprve jediné ze sedmi odkališť, která se rozkládají na 270 hektarech.

Objem prací je podle ředitele příbramského závodu Diama Václava Plojhara, který má sanaci na starost, zhruba v polovině z hlediska sanačního materiálu, z hlediska peněz zbývá na dofinancování asi 1,3 miliardy korun. Dosud bylo sanováno za zhruba 1,4 miliardy korun. Díky evropské dotaci zmizela v letech 2009-2010 nejnebezpečnější část závodu včetně kontaminované části chemické úpravny uranové rudy. Ta se tam zpracovávala bezmála 30 let od roku 1962. Do roku 1974 se v oblasti těžil lignit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů