Pátek, 29. března 2024

Operační program Životní prostředí 2014 - 2020 odstartoval. Od pátku je zahájen příjem žádostí na ekologické projekty za více než 12 miliard korun.

Operační program Životní prostředí 2014 - 2020 odstartoval. Od pátku je zahájen příjem žádostí na ekologické projekty za více než 12 miliard korun.

Státní fond životního prostředí začne ode dneška přijímat žádosti o evropské dotace v rámci nového programového období 2014 až 2020. V první výzvě je připraveno devět miliard korun. Své projekty mohou žadatelé zaměřit na zlepšení čistoty vody, kvality ovzduší, zpracování odpadu a ochranu přírody.

Dvě miliardy korun jsou určeny na plánování a zajišťování péče o zvláště chráněná území a území soustavy Natura 2000. Budovat se z nich bude například návštěvnická infrastruktura a rybí přechody, likvidovat invazní druhy rostlin a živočichů a revitalizovat vodní toky a nivy. Zprostředkovatelem těchto dotací bude Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

V příštích pěti letech bude moct Česko využít z evropských fondů na zlepšení životního prostředí celkem zhruba 72 miliard korun (2,6 mld. eur). Měly by například pomoci napojit tisíce domácností na čističky odpadních vod, zvýšit kapacity pro recyklaci odpadů nebo přispět k dalšímu snížení emisí skleníkových plynů.

Výzvy mají směřovat na individuální projekty, u nichž celkové náklady projektu nesmějí přesáhnout 50 milionů eur (1,35 mld.Kč) včetně daně z přidané hodnoty. Na zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní má jít 1,3 miliardy korun, na zlepšování kvality ovzduší 2,5 miliardy, na odpady a ekologické zátěže 2,36 miliardy a na péči o přírodu a krajinu 2,9 miliardy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů