Středa, 24. dubna 2024

Soutěž hledá projekty na snížení dopadů změn klimatu

Soutěž hledá projekty na snížení dopadů změn klimatu

Najít projekty, které nejefektivněji povedou ke snížení nepříznivých dopadů změn klimatu na život obyvatel, je cílem soutěže Adaptační opatření roku. Projekty je možné přihlašovat do 15. října na webu www.regio-adaptace.cz/cs/soutez, řekl dnes novinářům Jiří Dusík ze společnosti Integra Consulting, která ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně a pod záštitou ministerstva životního prostředí první ročník soutěže vyhlásila.

Soutěž je určena pro zástupce úřadů, měst a obcí, škol, neziskových organizací a podnikatelů. Přihlásit je možné již realizované i teprve plánované projekty, které pomáhají úspěšně chránit majetek lidí, obcí a firem, šetřit náklady při odstraňování nepříznivých dopadů změny klimatu a chránit také okolní přírodu, uvedl Dusík.

Připomněl, že většina předpovědí změny klimatu očekává růst průměrných teplot a četnosti extrémních meteorologických jevů, ať už jsou to vichřice, povodně či přívalové srážky. "Nás by velmi zajímalo, co české obce, podnikatelské subjekty, regiony a nevládní organizace v této oblasti dělají, protože existuje řada možností, jak se přizpůsobit očekávaným změnám klimatu, a můžeme tím zamezit významným ztrátám," řekl.

Soutěž by měla pomoci účastníkům v jejich další činnosti, ať už propagací jejich projektu, zapojením do sítě souvisejících projektů a využitím jejich nápadů. "Řešení rizik změny klimatu je nový obor, který tady vzniká, a soutěž si klade za cíl ho nějak podpořit," shrnul Dusík.

Intenzivnější a častější povodně, dlouhodobá sucha či vlny horka patří mezi následky změn klimatu, které mohou vážně ohrožovat běžný chod i celkovou ekonomiku měst a firem. Projekty se mohou zaměřit na využití přirozené ventilace v budovách, opětovné využívání srážkových vod, vysazování zeleně na budovách, revitalizaci vodních toků a mokřadů, obnovu říčních niv či podporu přirozeného doplňování podzemních vod v krajině.

Tři nejzajímavější projekty vyhodnotí odborná porota, vítězové obdrží placený pobyt na prestižní mezinárodní konferenci Adaptation Futures 2016, která se koná v květnu příštího roku v Rotterdamu.

V České republice vzniká první komplexní řešení například v Hradci Králové, na celostátní úrovni problematiku řeší Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů