Čtvrtek, 28. března 2024

Speleologové brzy zpřístupní Jezerní dóm v jeskyni Na Turoldu

Speleologové brzy zpřístupní Jezerní dóm v jeskyni Na Turoldu

Zatímco vodohospodáři v s obavami sledují, jak kvůli vedrům vysychají řeky, speleologové potřebují, aby spodní voda v jeskyni Na Turoldu v Mikulově klesla rychleji. Od září 2014 je tam kvůli její vysoké hladině zavřena jedna z jejich největších atrakcí - Jezerní dóm se Smaragdovým jezírkem. Patrně příští týden se tam ale již turisté dostanou. ČTK to dnes řekl vedoucí správy jeskyně Jiří Kolařík.

Jezerní dóm leží v nejspodnější části jeskyně. Sestupuje se do něj po schodišti. Je v něm Smaragdové jezírko, osvětlené lampami umístěnými pod vodou. Loni na podzim vydatně pršelo a hladina v dómu šla nahoru o šest metrů. Schodiště bylo pod vodou a turisty tak nebylo možné brát do této části jeskyně, aby se pokochali pohledem na nazelenalou hladinu podzemní vodní plochy.

I když se ČR potýká s vedry, hladina jezírka začala klesat nepatrně až koncem května. "Hydrologie v naší oblasti je poněkud zvláštní. Sucha neovlivňují až tak hladinu naší spodní vody," vysvětlil Kolařík. Nyní je podle něj nutné, aby hladina ustoupila o 20 centimetrů. Pak se z vody zcela vynoří kovová plošina, na kterou lze při prohlídce podzemí přivést turisty.

Letošní sezona bude pro jeskyni Na Turoldu jednou z nejúspěšnějších. Loni do ní zavítalo 30.000 lidí, v tomto roce by jich mohlo být okolo 35.000. Do podzemí láká veřejnost chlad.

Teplota v něm se pohybuje od 7,4 do 9,6 stupně Celsia. Zatím nejúspěšnějším měsícem co do návštěvnosti byl červenec, kdy si jeskyni prohlédlo přes 10.000 lidí, tedy o zhruba 2000 turistů více než obvykle.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů