Středa, 24. dubna 2024

Polsko se potýká s nedostatkem elektrické energie a zavádí regulační opatření

Polsko se potýká s nedostatkem elektrické energie a zavádí regulační opatření

Polská vláda vydala dne 11. srpna 2015 nařízení o zavedení omezení na dodávky a spotřebu elektrické energie, které předložil ministr hospodářství Janusz Piechociński. V období od 11. srpna do 31. srpna 2015 budou zavedena omezení týkající se dodávek a odběrů elektřiny pro zákazníky se smluvní kapacitou nad 300 kW (výrobní závody, ocelárny, hutě a velké energeticky náročné průmyslové podniky). Zmíněné opatření neplatí pro nemocnice, vojenské objekty, letiště a podobná zařízení, omezení se rovněž netýká polských domácností.

Polsko se v posledních týdnech potýká s nedostatkem elektrické energie v rozvodné síti. Důvodem jsou enormní tropická a vleklá vedra, nedostatek vody v řekách a následný nízký stav hladiny vody v přehradách a neposlední řadě mnohem častější využívání klimatizačních zařízení po celé zemi. Snížená hladina vody, která je navíc velmi teplá, znemožňuje účinné chlazení elektrárenských bloků.

Regulace spotřeby elektrické energie započala již v pondělí 10. 8. 2015, kdy podle vyjádření generálního ředitele provozovatele přenosové soustavy PSE SA Henryk(a) Majchrzak(a) chyběl v zemi elektrický výkon v hodnotě 4000 MW. Nedostatek elektřiny zavinily odstávky elektráren, problémy s jejich chlazením a nedostatečná výroba elektrické energie v instalovaných větrných elektrárnách. Z tohoto důvodu musela být omezena spotřeba elektřiny o přibližně 2000 MW.

Od pondělka omezily provoz také dvě koksovny společnosti Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW), která je největším producentem koksovatelného uhlí v EU, a které působí ve Slezském vojvodství. Výroba v nich byla omezena na nejnutnější minimum, aby nedošlo k poškození výrobních zařízení. Výrobu omezil mj. rovněž producent oceli Arcelor Mittal.

Ministr hospodářství Janusz Piechociński na včerejší společné tiskové konferenci s předsedou Polských elektroenergetických sítí (PSE) Henryk(iem) Majchrzak(iem) uvedl, že systém dodávek elektrické energie v Polsku je v současné době stabilní. Zdůraznil rovněž dobrou spolupráci se zahraničními provozovateli energetických sítí, především z České republiky, Slovenska, Německa a Švédska. Současně poděkoval průmyslovým podnikům, které se doposud pružně přizpůsobily omezení zavedenému provozovatelem PSE již 10. 8. 2015.

Předseda PSE Henryk Majchrzak oznámil, že v nejbližších dnech by mohlo dojít k úplnému zrušení omezení na dodávky a spotřebu elektrické energie, pokud se podaří dokončit opravu a zapojit největší energetický blok s kapacitou 850 MW ve městě Bełchatów do polské energetické rozvodné sítě.


Zpracoval: Petr Darmovzal, vedoucí ekonomického úseku ZÚ Varšava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů