Pátek, 29. března 2024

Česká republika přispívá na boj s klimatickou změnou v rozvojových zemích

Česká republika přispívá na boj s klimatickou změnou v rozvojových zemích

Jako rozvinutý stát se Česká republika nezříká svého podílu na boji s globálními výzvami, mezi které klimatická změna a její dopady jednoznačně patří. Dopady klimatické změny jsou patrné na celém světě, nicméně chudé rozvojové země jimi mohou být postiženy výrazně více, než země rozvinuté, neboť nedisponují dostatečnými kapacitami, prostředky a možnostmi, jak se bránit.

Česká republika proto část prostředků vynakládaných na rozvojovou spolupráci směřuje i na aktivity týkající se klimatické změny. V roce 2013 se jednalo o více, než 7 mil USD. Mezi novými členskými státy EU se tak ČR řadí na špičku.

V rámci výdajů vynakládaných většinou dárců na aktivity týkající se klimatické změny převažují intervence zaměřené na mitigaci, Česká republika oproti tomu směřuje většinu prostředků na adaptační opatření, pomáhající rozvojovým zemím zmírnit následky klimatické změny, popřípadě jim předejít. V souladu s principem potřebnosti tak také největší podíl prostředků putuje do Etiopie, která patří mezi nejméně rozvinuté státy světa. Mezi další cílové země klimatických rozvojových aktivit ČR patří např. Bosna a Hercegovina, Afghánistán nebo Mongolsko.

Na tomto odkazu (externí odkaz) (nové okno) je k dispozici infografika týkající se výdajů ČR na klimatickou ODA v roce 2013. Detailní informace na úrovni jednotlivých projektů je možné získat zde (externí odkaz) (nové okno).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů