Sobota, 20. dubna 2024

Los Angeles chrání vodu v nádržích s pomocí plastových koulí

Los Angeles chrání vodu v nádržích s pomocí plastových koulí

Kalifornské Los Angeles chrání vodu ve svých nádržích s pomocí černých plastových koulí. Hladiny několika městských rezervoárů pokrývá takřka sto milionů koulí, které brání nadměrnému odpařování vody a také pomáhají chránit vodu před karcinogenními bromičnany. Odhaduje se, že město díky tomuto opatření ušetří ročně více než 1,1 miliardy litrů vody, informoval portál Science alert.

Město Los Angeles, které stejně jako celou Kalifornii několik let sužují extrémní sucha, počátkem srpna dokončilo projekt zastínění nádrží. Závěrečného vypuštění asi 20.000 koulí se účastnil i starosta města Eric Garcetti. Celkem Los Angeles rozmístilo v rezervoárech na 96 milionů koulí.

angeles

"Vypadá to bláznivě, ve skutečnosti je to ale geniální," napsal Science alert, který dodal, že jde navíc o levné řešení. Jedna stínicí koule totiž vyjde na 36 amerických centů (necelých devět Kč).

Koule má v průměru deset centimetrů, dutina je zčásti zaplněna vodou, která slouží jako zátěž pro případ nepříznivého počasí. Životnost se uvádí deset let.

Zmíněný vynález není nový, poprvé ho ale k ochraně vody používá vodárenská společnost. Dosud se koule používaly například v blízkosti letišť, aby tam znesnadnily život ptactvu, či v ropných zařízeních, kde bránily odparu vody.

V losangeleských nádržích koule slouží jako zastínění, což zásadně snižuje množství odpařené vody, brání tvorbě řas a vzniku bromičnanů. Ty vznikají jako reakce toho, že se přirozeně vyskytující bromidy dostanou do kontaktu se slunečním světlem a chlórem používaným při úpravě pitné vody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů