Čtvrtek, 28. března 2024

Praha pokračuje v přípravě tendru na svoz odpadu za 12,8 miliardy

Praha pokračuje v přípravě tendru na svoz odpadu za 12,8 miliardy

Praha dál pokračuje v přípravě desetiletého tendru na svoz odpadu. Jeho hodnota je 12,8 miliardy bez DPH, vyplývá z oznámení ve věstníku veřejných zakázek. Na jaře vedení města mluvilo o možné úpravě zakázky nebo jejím rozdělení na několik menších. Vítěz soutěže by se podle původních plánů měl o svoz a likvidaci odpadu starat od příštího roku.

Vedení metropole má s likvidací odpadů dlouhodobé problémy. Několikrát bez výběrového řízení prodloužilo miliardové smlouvy s firmou Pražské služby, kterou město většinově vlastní. Praha několik let usilovala o akvizici firmy, aby mohla prostřednictvím vlastní společnosti sama zajišťovat svoz odpadu. Menšinový podíl v Pražských službách ale nakonec loni získala firma AVE CZ, která patří do skupiny firem Daniela Křetínského.

Zastupitelé proto na začátku roku schválili další prodloužení smluv na svoz odpadu za 1,6 miliardy korun bez DPH. Aby předešli podezření z nezákonného jednání, začali s přípravou desetiletého tendru. Záměr v lednu prošel zastupitelstvem jen těsně. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) pro něj ruku nezdvihl. Opoziční TOP 09 varuje, že město vypsáním tendru znehodnotí vlastní podíl ve firmě a přijde o "zlaté vejce" Pražských služeb - spalovnu v Malešicích.

Praha drží zhruba tři čtvrtiny Pražských služeb, včetně spalovny. Firma měla předloni čistý zisk 66,8 milionu korun při tržbách 2,9 miliardy korun. Pražané každý rok vyprodukují zhruba 400.000 tun komunálního odpadu. Například v roce 2013 to bylo 400.908 tun, což bylo o zhruba 8000 tun méně než v roce 2012. Město každoročně vydá na zpracování odpadu přibližně 1,2 miliardy korun. Více než polovinu celkového množství odpadu tvoří směsný odpad, v roce 2013 to bylo 250.212 tun. Na druhém místě je velkoobjemový odpad, kterého bylo v tomto roce 32.419 tun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů