Středa, 24. dubna 2024

Na světě jsou prý zhruba tři biliony stromů

Na světě jsou prý zhruba tři biliony stromů

Na světě rostou asi tři biliony stromů. Vyplývá to z výpočtů, které provedli vědci z americké Yaleovy univerzity. Stromů je tak zhruba osmkrát více, než se dosud odhadovalo. Od počátku lidské civilizace se prý ale počet stromů na planetě snížil až o polovinu.

"Stromy patří k nejvýznamnějším organismům na Zemi, a přesto teprve začínáme rozumět pravidlům jejich globálního rozšíření," uvedl spoluautor studie uveřejněné v prestižním časopise The Nature Thomas Crowther. Informace o počtu stromů jsou podle něj důležité mimo jiné pro výzkum změn klimatu či ochranu biodiverzity.

Podle aktuálních odhadů vytvořených na základě satelitních snímků, počítačových výpočtů, ale především pozorování přímo v terénu mají největší plochu lesy v tropických oblastech, v nichž roste asi 43 procent všech stromů na světě. Nejhustější jsou však lesy v subarktických regionech na severu Ruska, Skandinávie a severní Ameriky.

Na každého člověka podle studie připadá asi 420 stromů. Pod lidskýma rukama ale zároveň ročně asi 15 miliard stromů padne. Asi pět miliard ročně jich lidé znovu zasadí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů