Pátek, 19. dubna 2024

Novela zákona o odpadech stanoví způsoby bezhotovostní platby za výkup šrotu

Novela zákona o odpadech stanoví způsoby bezhotovostní platby za výkup šrotu

Způsoby bezhotovostních plateb za výkup kovového odpadu stanoví novela, kterou 25.8.2015 podepsal prezident Miloš Zeman. Úprava odpadového zákona umožní také zavedení kolektivního systému pro zpětný odběr použitých pneumatik.

Způsoby bezhotovostních plateb za výkup kovového odpadu stanoví novela, kterou 25.8.2015 podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK informoval o Zemanově podpisu jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Úprava odpadového zákona umožní také zavedení kolektivního systému pro zpětný odběr použitých pneumatik, který by měl mimo jiné usnadnit obcím likvidaci starých pneumatik odvezených do sběrných dvorů.

Sběrny budou muset podle novely dávat lidem za kovový odpad výhradně poštovní poukázky nebo peníze převádět na jejich bankovní účet. Předloha tak má upravit povinnost platit za kovošrot bezhotovostně, což od března zavedla vyhláška ministerstva životního prostředí.

Provozovatelem kolektivního systému pro zpětný odběr starých pneumatik bude moci být akciová společnost nebo společnost s ručením omezeným, které dá ministerstvo oprávnění. Akcionářem nebo společníkem provozovatele budou moci být jen firmy, které pneumatiky uvádí na trh. Podmínkou bude to, že je prodávaly nejméně tři roky a za tu dobu uvedly na trh pneumatiky v objemu nejméně 1000 tun. Zisk bude moci provozovatel využít výhradně na provoz a rozvoj systému. U ceny nových pneumatik se bude odděleně uvádět recyklační poplatek.

Novela řeší také nakládání s odpadními vodami a sedimenty kvůli lepšímu sladění českého práva s evropským. Brusel nyní vede s Českem řízení kvůli nesprávnému provedení směrnice. Sedimenty z vodních nádrží a koryt řek jsou v EU klasifikovány jako odpad. Podle ministerstva se s nimi musí v zájmu životního prostředí takto i do budoucna nakládat. Podle obsahu znečišťujících látek je bude možné vrátit do půdy, nebo je použít jako stavební a rekultivační materiál, nebo je jako nebezpečný odpad zlikvidovat na skládkách nebo ve spalovnách.

Novela přejímá i úpravy dalších evropských směrnic, které se týkají recyklace lodí nebo zákazu prodeje starých baterií a akumulátorů s nepovoleným množství rtuti nebo kadmia.

Obsháhlý komentář k novele zákona o odpadech najdete na Enviprofi ZDE.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů