Sobota, 20. dubna 2024

Dynactive Power: Nové flexibilní solární články budou výrazně levnější

Německá společnost ContiTech ve spolupráci s renomovaným Frauenhoferovým institutem pro solární energii (ISE) vyvinula inovativní řešení, které umožní radikální snížení výrobních nakladů tenkostěnných solárních článků...

Dynactive Power: Nové flexibilní solární články budou výrazně levnější
Jedná se o novou technologii flexografického tisku solárních článků.

ContiTech


Revoluce ve výrobě

ContiTech a ISE již vyrobili první prototyp nových článků vyrobených pomocí nové technologie flexografického tisku.

,,Díky této technologie zabijeme dvě mouchy jednou ranou," komentuje Armin Senne, obchodní ředitel ContiTech. ,,Za prvé, drasticky snížíme výrobní náklady na solární články. Za druhé, díky této technologii pomůžeme německé ekonomice, která bude mít lepší konkurenceschopnost vůči jiným státům, a to díky levné elektřině."

Nové články budou flexibilní a ohebné. Budou totiž tištěny na různé substráty jako je ja papír, fólie, textilie nebo klasické křemíkové desky (wafer). Nová technologie bude navíc velmi rychle škálovatelná, což umožní její masové rozšíření mnohem rychleji než tradiční výroba pomocí sítotisku.

Místo tradičního tisku pomocí klasického inkoustu se bude nová technologie spoléhat na organické nebo tiskové kapaliny na bázi polymerů.

První aplikace na fólii

Společnost ContiTech nedávno představila první praktickou aplikaci nové technologie solárních článků pod značkou ,,Dynactiv Power". Jedná se o plovoucí krycí fólii s nalaminovanými solárními panely, které chrání vodu před znečištěním a zároveň vyrábějí proud.

Díky fólii Dynactive Power lze pokrýt solárními panely velké plochy na vodních nádržích a tím je chránit před znečištěním či nadměrným vypařováním vody. Podle sdělení ContiTech jsou solární panely laminovány do dlouhých pásů z PVC a vyrobené elektřina bude zásobovat okolní domy nebo přečerpávací stanice

Velkou výhodou této inovace je schopnost ochránit zásobník drahocenné sladké vody před odpařováním. Díky tomuto produktu se získá až o 40 % více vody pro zavlažování zemědělských oblastí. Folie z PVC má schopnost dosáhnout výkonu až 500 kWp na ploše o rozměru 10 000 m2. V praxi to znamená, že vodní nádrž o ploše 100 000 m2 se může přeměnit na solární elektrárnu o výkonu 5 MWp.

Úspěšné testování

Společnost ContiTech již 3 roky úspěšně testuje produkt Dynactive Power, který je umístěn na vodní ploše o velikosti 1200 m2 a dosahuje výkonu 8,5 kWp v izraelském městě Netanya na pobřeží Středozemního moře. Testy prokázaly, že systém spolehlivě vyrábí solární elektřinu a také chrání vodní plochu

,,Je to technické zařízení pod širým nebem, ve kterém jsme již testovali a vzájemně porovnávali mnoho fotovoltaických řešení," popisuje tento pilotní projekt budoucnosti Tobias Haarburger, výrobkový manažer ContiTech v Hannoveru.

,,Nyní jsme již zahájili konkrétní jednání s investory. Oblastí, pro které je naše řešení vhodné, je mnoho. Jsou to například průmyslově vyvinuté země, jako Austrálie a USA (Kalifornie), ale také rozvojové země, kde chybí infrastruktura."

Snadná instalace

,,Výhody krycí fólie, která vyrábí proud, jsou především efektivita a nezávislost: tato metoda funguje také bez infrastruktury," vysvětluje Haarburger. ,,V porovnání s ostatními řešeními, jako jsou betonové nádrže, postačuje vybagrovat nádrž a okolo ní postavit násep s betonovým věncem pro upevnění fólií. Pásy, vyrobené v ContiTech, které jsou dlouhé 25 m a široké 1,70 m, se pak jen rozvinou a svaří."

Tyto fólie vyrábí ContiTech zcela sám. Společnost nakupuje pouze tenkovrstvé solární moduly, které jsou na PVC fólie nalaminovány. Výhodou těchto plochých modulů je, že jsou vysoce odolné proti poruchám. Neublíží jim ani vítr, ani písek.

Technologie DynactivePower má životnost až 20 let. Tradiční panely poskytují stejný výkon, ale potřebují větší investiční výdaje na instalaci a nenabízejí ochranu vody.
,,Tato koncepce zaručuje vysokou přidanou hodnotu," doplňuje Haarburger. ,,ContiTech by dodával podle objednávky pásy pro tato zařízení, které si pak zákazník nainstaluje a bude systém sám provozovat.
,,Tento relativně jednoduchý princip a vysoký stupeň prefabrikace umožňují, aby mohl provozovatel provést velkou část operací sám - to je aspekt, který je právě v rozvojových zemích velmi důležitý," uzavírá Haarburger.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů