Pátek, 29. března 2024

ASEKOL reprezentuje Českou republiku v kategorii ekologicky odpovědných firem na prestižní celoevropské soutěži

ASEKOL reprezentuje Českou republiku v kategorii ekologicky odpovědných firem na prestižní celoevropské soutěži

Nezisková organizace ASEKOL byla vybrána jako jeden z dvaceti národních finalistů za Českou republiku v mezinárodní soutěži European Business Awards 2015/2016. Stala se totiž národním šampionem v kategorii Cena za environmentální a korporátní udržitelný rozvoj a v dalším kole bude soutěžit s firmami z celé Evropy o vítězství. Porota o výsledcích rozhodne v březnu příštího roku.

Kolektivní systém ASEKOL se zpětnému odběru elektrozařízení a recyklaci věnuje od okamžiku, kdy Česká republika 13. srpna 2005 přijala příslušnou evropskou směrnici. Za tu dobu dokázal objem vrácených spotřebičů více než ztrojnásobit. Za deset let odevzdali lidé neziskové organizaci ASEKOL 137,4 tisíc tun vysloužilých elektrospotřebičů. Tedy stejně, kolik by vážilo 5 Titaniků nebo 25 000 afrických slonů. Recyklací elektroodpadu došlo také k úsporám přesahujícím 12 miliard korun, což by stačilo na nákup devíti zbrusu nových letadel Boeing 737. ASEKOL jako první zavedl speciální kontejnery na drobný elektroodpad, díky nimž výběr malých elektrospotřebičů narostl o 50 procent.

,,Už jen úspěšný postup mezi národní šampiony České republiky je pro nás velkou odměnou. Ukazuje, že se můžeme měřit s firmami z mnohem větších, bohatších a ekologicky přeci jen vyspělejších zemí, jako jsou například ty skandinávské. Je to pro nás důkaz toho, že děláme svou práci dobře a s nasazením," říká Jan Vrba, předseda představenstva společnosti ASEKOL, který stál u zrodu společnosti i zpětného odběru elektrozařízení v Česku.

Soutěž European Business Awards vyhledává ty nejzajímavější a nejúspěšnější evropské firmy ve svých oborech a oceňuje kvalitu, inovativnost a udržitelnost dlouhodobého vývoje firem v celé Evropské unii. Soutěž má za cíl vyjádřit uznání a ocenění vynikajících výsledků, nejlepších postupů a inovací, kterých dosáhly společnosti v rámci celé Evropské unie. Do soutěže se mohou bezplatně přihlásit podniky všech velikostí a ze všech odvětví. Na proces hodnocení dohlíží porota složená z více než 150 členů z řad předních představitelů obchodu a průmyslu, akademiků či podnikatelů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů