Čtvrtek, 28. března 2024

Naleziště ropy vysychají. Rusku může klesnout těžba více než o třetinu

Naleziště ropy vysychají. Rusku může klesnout těžba více než o třetinu
  • Prognóza ruského ministerstva energetiky varuje, že bez otevírání nových nalezišť může během dvaceti let těžba ropy klesnout o třetinu.
  • Pokles by mohl být odvrácen otevíráním nových nalezišť, většina z nich ale při současných cenách bude nerentabilní.
  • Ministerstvo ekonomiky odhaduje, že nejbližší tři roky bude cena ropy okolo čtyřiceti dolarů za barel.

Pokud nebudou uvedena do provozu nová ropná naleziště, těžba v Rusku může do roku 2035 klesnout o 34,5 procenta. Jenže těžit na nových nalezištích je při současných cenách nerentabilní. Vyplývá to z materiálů ministerstva energetiky pro zasedání vládní komise pro energetiku, které se bude konat koncem října.

V dokumentu s názvem "Generální schéma rozvoje ropného sektoru", který získala redakce ruského listu RBC Daily, se tvrdí, že na nalezištích, kde již těžba klesá nebo v nejbližší době klesat bude, se nyní těží okolo 70 procent celkového objemu ropy, což je zhruba 525 milionů tun ročně. Ovšem pokud se nebude nic dělat, těžba na těchto nalezištích klesne do roku 2035 více než o třetinu.

Podle dokumentu ale není nic ztraceno. Pro udržení úrovně těžby na stávající úrovni je potřeba jen otevírat nová naleziště, začít těžit na mořském šelfu a využívat také ropná pole s tzv. obtížně těžitelnou ropou.

34,5 procenta
může činit pokles těžby ropy k roku 2035 podle odhadů ruského ministerstva energetiky.

V pobřežních vodách chtějí ruské společnosti k roku 2035 získat o 40 milionů tun ropy více než v loňském roce, kdy to bylo 14 milionů tun. Podle údajů těžařů by na tom podobně měla být i naleziště s obtížně těžitelnou ropou, ta by měla do dvaceti let dávat rovněž 54 milionů tun ročně.

Nová naleziště by podle prognózy ministerstva energetiky mohla za 20 let poskytovat ročně 37 milionů tun. Deset milionů tun by měla přidat těžba vysoce viskózní ropy. Lépe by se měl využívat také plynový kondenzát, mohl by poskytovat 38 milionů tun ropy ročně.

Základním problémem dokumentu je, že je založen na materiálu ministerstva pro ekonomický rozvoj o prognóze sociálně-ekonomického rozvoje Ruska do roku 2030. Ten ovšem počítá s tím, že v roce 2030 bude barel ropy stát 93,7 dolaru. Předpokládá také, že cena ze současných zhruba 50 dolarů již příští rok začne růst k 70 dolarům za barel. Koncem srpna ale stejné ministerstvo publikovalo materiál, kde v konzervativní variantě počítalo s tím, že v letech 2016 až 2018 bude cena okolo 40 dolarů.

Ministerstvo energetiky varuje, že pokud ceny dlouhodobě zůstanou na nízké úrovni, velká většina nových projektů - zejména na šelfu, východní Sibiři a nalezišť s těžko těžitelnou ropou - nebude rentabilní. Přinejmenším si ale hrozbu dlouhodobě nízkých cen ropy ­Kreml uvědomuje.

Ještě koncem října 2014 ruský prezident Vladimir Putin prohlašoval, že pokud by cena ropy klesla pod 80 dolarů za barel, světové hospodářství by se zhroutilo. Počátkem letošního léta již mluvil jinak. "Cena klesla ze 100 na 60 dolarů, ale nemůže přece klesnout na nulu," prohlásil téměř rezignovaně.

Analytici oslovení agenturou Bloomberg již dokonce spočítali, jaká cena bude pro ruskou ekonomiku kritická. Třicítka expertů se shodla, že touto hranicí bude 22,5 dolaru za barel. Ovšem již při úrovni ceny okolo 40 dolarů bude muset ruská centrální banka sáhnout do rezerv, aby udržela stabilní kurz rublu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů