Pátek, 29. března 2024

Juncker: EU má usilovat o ambiciózní a závaznou dohodu o klimatu

Juncker: EU má usilovat o ambiciózní a závaznou dohodu o klimatu

Na prosincové klimatické konferenci OSN v Paříži se Evropská unie musí snažit o ambiciózní, obsáhlou a závaznou klimatickou dohodu. V Evropském parlamentu to dnes prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Příští uprchlickou vlnu prý mohou spustit i klimatické změny.

Evropské snahy sice podle Junckera možná nejsou dostatečné, přesto v boji s klimatickými změnami podle něj EU dělá více než ostatní části světa. Před pařížskou konferencí by ale přesto měly mít členské země osmadvacítky co nejvyšší ambice. Podle Junckera by EU v Paříží neměla souhlasit s jakoukoli navrženou dohodou, ale jen s dohodou rozsáhlou, vysoko mířící a závaznou.

"O to bychom se měli zasadit. A měli bychom se v našich členských zemích ozvat proti těm, kteří tento pohled nesdílejí," míní Juncker.

Evropa by podle něj v otázce klimatických změn neměla být neutrální, měla by se naopak stát příkladem a modelem pro ostatní.

"Zítra ráno tu můžeme mít klimatické uprchlíky, neměli bychom tím být překvapeni," poznamenal šéf komise a spojil tak klimatické téma s hlavní částí svého dnešního rozsáhlého projevu, v němž se věnoval především řešení aktuální migrační či uprchlické krize.

EU do Paříže zamíří se závazkem snížit k roku 2030 emise skleníkových plynů o 40 procent proti úrovni z roku 1990. Některé země unie by rády viděly ještě vyšší cíl.

Na pařížské konferenci by měla být přijata právně závazná celosvětová dohoda o snižování skleníkových plynů, která by od roku 2020 nahradila Kjótský protokol z roku 1997. Ten se nevztahoval například na Čínu, Indii a další rozvíjející se země a Spojené státy jej nepodepsaly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů