Sobota, 20. dubna 2024

Každá druhá sběrna kovů porušila zákon, zjistila ČIŽP při akci Blue 24

Každá druhá sběrna kovů porušila zákon, zjistila ČIŽP při akci Blue 24

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ve spolupráci s Policií ČR provedli letos 11. března bezpečnostní akci Blue 24 zaměřenou na kontrolu sběren kovů. V rámci ní zkontrolovali 201 provozoven po celé republice. Ve 103 případech zjistili porušení předpisů v oblasti odpadového hospodářství a zahájili správní řízení. Zákon tedy porušila každá druhá kontrolovaná sběrna.

,,Společná akce ČIŽP a dalších orgánů, které nazýváme pracovně tzv. ,,Malou kobrou" opět potvrdila, že segment výkupu kovů je potřeba regulovat, dostatečně a často kontrolovat a upravit legislativu tak, aby obsahovala přísnější požadavky na provozovny i tvrdší postihy za obcházení a překračování zákona. Proto s platností od 1. října bude i zákonem ustanoveno, že bezhotovostní platba za výkup kovových předmětů je možná pouze skrze poštovní poukázky nebo převodem finančních prostředků z účtu na účet. V rámci přípravy nového odpadového zákona se pak připravují i další opatření, která povedou k omezení trestné a nekalé činnosti v této oblasti. Patří sem např. povinnost instalace kamerových systémů v provozovnách, omezení provozní doby či zpřísnění pro vydání souhlasu k provozu. Zároveň jsem pro příští rok vyjednal navýšení rozpočtu ČIŽP, abychom ji personálně posílili a mimo jiné umožnili častější kontroly ve výkupnách kovů." říká ministr Brabec.

,,Za zjištěná pochybení bylo k 31. 7. uloženo celkem 93 pokut v celkové výši 3 473 000 korun. Právní moci ke stejnému datu nabylo zatím 52 pokut za celkem 1 029 000 korun," řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Nejčastějším prohřeškem sběren bylo nedodržování stanovených evidenčních povinností, a to v 54 případech. ,,Konkrétně šlo o neúplné údaje o osobách, od kterých byly odpady vykoupeny, a chybějící údaje o vykoupených odpadech umožňující jejich dodatečnou identifikaci," uvedl Lukáš Kůs, vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP. Ve 45 případech inspektoři zjistili, že sběrny byly provozovány v rozporu se schváleným provozním řádem.

Nejvyšší pravomocná pokuta ve výši 85 tisíc korun byla uložena společnosti KELIB FINANCIAL GROUP, provozovateli sběrny v Plzni, za výkup odpadů od fyzických osob, které je zakázáno vykupovat. ,,Šlo například o kryt uzávěru plynu, kanálovou mříž, části potrubního vedení či šoupata. Provozovatel sběrny nejprve uvedl, že předměty vykoupil od právnické osoby. Ta však společnosti KELIB předání těchto odpadů nepotvrdila. Provozovatel sběrny poté přiznal, že odpady převzal od fyzických osob," popsal Kůs. Zákaz výkupu stanovených odpadů od fyzických osob (například umělecká díla, bohoslužebné předměty, průmyslová strojní zařízení či obecně prospěšná zařízení) přitom zjistili inspektoři ČIŽP v rámci akce v dalších 12 případech. Tato zjištění předá inspekce na příslušné krajské úřady, které mohou zrušit rozhodnutí o udělení souhlasu s provozem sběren.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů