Čtvrtek, 25. dubna 2024

Geologické zajímavosti na počítači, tabletu.....

Geologické zajímavosti na počítači, tabletu.....

V rámci projektu "Vědou ke vzdělání, vzděláním ke vědě" byla dnes spuštěna nová webová mapová aplikace "Geologické zajímavosti ČR", vytvořená Českou geologickou službou.

Aplikace na mapovém podkladu Českého úřadu zeměměřického a katastrálního zobrazuje polohu více než 1300 zajímavých geologických objektů - přírodních i uměle vzniklých lokalit, geologických expozic aj. Ke každému objektu je k dispozici základní popis a u řady lokalit jsou doplněny fotografie a uvedeny odkazy na související webové stránky.

Nová mapová aplikace je responsivní a multiplatformní. To v praxi znamená, že funguje ve všech moderních webových prohlížečích napříč zařízeními a operačními systémy (poběží jak na klasickém PC ve Windows nebo na mobilu s Androidem; překážkou není ani Apple či linuxové operační systémy) a není závislá na instalaci žádných dalších doplňků a pluginů do prohlížeče.

Podporuje mj. geolokaci přes GPS, umožňuje ukládání oblíbených míst a měření vzdáleností a ploch v mapě. Pro její funkčnost je samozřejmě nutné připojení k internetu (nejde o mobilní aplikaci, ale o webovou aplikaci).

Po technické stránce aplikace využívá volně dostupné javascriptové API od firmy ESRI.

Nadále pracujeme na testování funkčnosti aplikace a vylepšování zobrazovaných dat. Průběžně probíhá vkládání dalších nových fotografií a čištění případných chyb, např. v mapovém zakreslení lokalit.

Veškeré připomínky k aplikaci a upozornění na chyby uvítáme na e-mailu webmaster@geology.cz. Obsahové připomínky adresujte na zajimavosti@geology.cz

Autor: Radek Svítil

ZDROJ:ČGS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů