Čtvrtek, 18. dubna 2024

Světový jaderný svaz: Za 20 let bude elektřiny z jádra o polovinu více, ke snížení emisí je to ale málo

Světový jaderný svaz: Za 20 let bude elektřiny z jádra o polovinu více, ke snížení emisí je to ale málo
  • Podle odhadu Světového jaderného svazu stoupne do roku 2035 kapacita jaderných elektráren z 379 na 552 gigawattů.
  • Alespoň k udržení stejného tempa globálního oteplování by však prý byla potřeba kapacita téměř dvakrát tak velká.
  • Mezinárodní úřad pro energii rovněž odhaduje, že po roce 2025 bude potřeba otevřít nové, dosud neplánované projekty na těžbu uranu.


Kapacita výroby elektřiny z jádra by mohla po celém světě v příštích 20 letech vzrůst o více než 45 procent. Vyplývá to z odhadů, který zveřejnil Světový jaderný svaz. Mnoho zemí plánuje výstavbu nových jaderných elektráren v rámci snah zajistit si dostatek elektřiny a snížit emise skleníkových plynů. Svaz však upozornil, že i růst o 45 procent bude pomalejší než je potřeba ke snížení emisí v rámci současného boje se změnami klimatu.

Podle odhadu svazu se zvýší do roku 2035 kapacita jaderných elektráren na 552 gigawattů (GWe) ze současných 379 GWe. Podle Mezinárodního úřadu pro energii by však bylo potřeba zvýšit do roku 2030 kapacitu na 660 GWe a do roku 2050 na 900 GWe, aby se podařilo udržet růst globální teploty v tomto století na dvou stupních Celsia. To by však v letech 2014 až 2040 vyžadovalo roční investice do nových jaderných elektráren ve výši 81 miliard USD (1,9 bilionu Kč).

Kvůli růstu jaderných elektráren bude svět také do roku 2035 potřebovat až 103 tisíc tun elementárního uranu (tU). Nyní činí spotřeba 62 tisíc tU. Produkce uranu se však v poslední době pozastavila kvůli nízkým cenám, které omezily průzkumnou činnost a otevírání nových dolů. Pokud se spustí plánované projekty, měl by mít trh za současných podmínek dostatek uranu do roku 2025, po tomto roce však bude nutné zajistit dodatečné dodávky, napsala agentura Reuters.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů