Pátek, 19. dubna 2024

Newsletter Chytrá energie - září 2015

Newsletter Chytrá energie - září 2015
Energetická politika

Větrné elektrárny vlastněné občany a obcemi si zaslouží podporu

Skotské město Neilston a české Jindřichovice pod Smrkem mají jsou si v jednom podobné: vlastní provozují větrné elektrárny. Zároveň je mezi nimi významný rozdíl: zatímco ve Skotsku podobné místní projekty rychle přibývají, české obce se záměrem následovat jindřichovický model dnes nemají šanci. Výstavba obnovitelných zdrojů se obcím nevyplatí, jejich projekty jsou totiž obětí plošného zrušení podpor pro obnovitelné zdroje energie, které bylo reakcí na chybné nastavení podmínek pro fotovoltaické elektrárny v letech 2009 a 2010.

Čtěte dál

Obnovitelné zdroje

Velká Británie je perfektně geograficky umístěná pro 100 % výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů

Rozhovor Chrise Baraniuka z New Scientist s Maltem Jansenem, vědeckým pracovníkem Fraunhoferova institutu pro větrnou energii a technologie energetického systému (Fraunhofer IWES) v německém Kasselu.

Čtěte dál
Energetická
            efektivita

Británie významně snižuje spotřebu energie, ekonomika přitom roste

Aktuální údaje britského ministerstva energetiky přesvědčivě vyvrací zažitý předpoklad, že rostoucí ekonomika vyžaduje stále vyšší spotřebu energetických zdrojů. Britská spotřeba primárních zdrojů energie v roce 2014 meziročně klesla o 6,6 procenta, zatímco ekonomika rostla o 2,8 %. Nejde přitom o náhodný výkyv, spotřeba se dostala o 18 % pod úroveň roku 2005, aktuálně je nižší než před padesáti lety.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Nová studie MPO: Těžba uhlí za limity se nevyplatí

Ekonomické škody způsobené prolomením limitů těžby hnědého uhlí by čtyřnásobě převýšily ekonomické přínosy. Vyplývá to ze studie aktuálně zveřejněné ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). Studie, kterou zpracovalo Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy (COŽP UK), analyzuje externí náklady těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Celkové ministerstvem průmyslu uznávané externí náklady těžby vědci z Univerzity Karlovy spočítali na 14 miliard pro variantu 1 (zachování limitů), 24 miliard pro variantu 2 (prolomení limitů pouze na dole Bílina) a na 34 miliard pro variantu 4 (prolomení limitů na dolech Bílina i ČSA). Rozdíl mezi zachováním a plným prolomením limitů tedy činí 25 miliard Kč.

Čtěte dál

Jaderná energetika

Chabé perspektivy jaderného průmyslu

Pravidelnou každoroční zprávu o stavu jaderné energetiky ve světě publikovali 15. července energetičtí konzultanti Mycle Schneider a Antony Froggatt. Mycle Schneider vydání zprávy stručně okomentoval slovy: ,,Sledujeme-li oblibu jaderné energetiky mezi politiky, novináři i širokou veřejností a zároveň její faktický úpadek, který ohrožuje samotnou existenci klíčových podniků v oboru, tak jen těžko hledáme vysvětlení. Každopádně je potřebné, aby byly realisticky přehodnoceny projekty typu britského Hinkley Point C, které vyžadují masivní dotace."

Čtěte dál
Ropa, doprava

Ázerbajdžánský zemní plyn české energetice nepomůže

Na polovinu září oznámila kancelář prezidenta republiky návštěvu Miloše Zemana v Ázerbájdžánu. Spolu s ním se do země má vydat na čtyřicet zástupců českých firem, kteří budou jednat o možných zakázkách pro režim prezidenta Ilhama Alijeva. Jedním z témat bude zřejmě i výstavba plynového potrubí z oblasti Kaspického moře do Evropy.

Čtěte dál
Klima

Obama versus uhlí

Osm let po výroku Nejvyššího soudu, že federální Agentura pro životní prostředí má pravomoc, a tudíž i povinnost, regulovat emise způsobující nebezpečné změny klimatu, zveřejnil 3. srpna prezident Obama konečnou verzi svého Plánu pro čistou energii. Plán požaduje, aby sektor energetiky do roku 2030 snížil emise oxidu uhličitého o 32 % oproti úrovni v roce 2005. Nestanovil však emisní limity pro jednotlivé elektrárny - každý stát americké unie má navrhnout vlastní strategii, jak požadovaného snížení emisí dosáhne.

Čtěte dál
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů