Středa, 24. dubna 2024

Kolem silnice vyroste dubová alej. Lidé se skládají a sázejí stromy, které silničáři vykáceli

Kolem silnice vyroste dubová alej. Lidé se skládají a sázejí stromy, které silničáři vykáceli

Na česko-německém pomezí vyroste alej devětapadesáti nových dubů. Plánuje je vysázet nevládní organizace Arnika s místními dobrovolníky. Rozjíždí proto další ročník tradiční akce Lopatka pro alej, díky které se může zapojit i široká veřejnost.

Cílem je vysbírat dostatek peněz na sazenice i jejich ochranu před větrem a zvěří. Na výsadbu je potřeba skoro sto tisíc korun a sázet se bude o posledním říjnovém víkendu. Přispět lze od necelých dvou set korun po více než dva tisíce, za něž se dárce stane patronem konkrétního stromu.

"Na rozdíl od sousedního Německa je v Česku neslavným trendem, že z naší krajiny postupně ubývá vzrostlých stromořadí. Arnika se o ochranu stromů u nás dlouhodobě zasazuje nejen jednáními na úřadech a zvyšováním bezpečnosti provozu v alejích, ale i sázením stromů. Letos bychom chtěli novou alejí upozornit i na zajímavou historii konkrétního místa na Šluknovsku. Jde o území zaniklé obce Fukov, které se stává tradičním místem česko-německého setkávání," vysvětluje Marcela Klemensová, vedoucí kampaně Zachraňme stromy, do které akce na záchranu dřevin po celém Česku spadají.

Lidé budou uklízet Česko. Dobrovolníci v akci Ukliďme svět vysbírají odpadky ve svém okolí - čtěte ZDE

Arnika na výsadbě spolupracuje i s místními úřady. "Na Šluknovsku byly historicky aleje pouze podél hlavních, takzvaných císařských silnic. Tam je v současnosti jejich obnova vzhledem k silničářským pravidlům pro doprovodnou vegetaci velmi obtížná. Chceme proto vracet aleje na Šluknovsko také jejich dosadbou podél místních komunikací a polních cest," říká vedoucí odboru rozvoje a životního prostředí Městského úřadu Šluknov Martin Chroust.

V předchozích letech už Arnika podobnými sbírkami získala dostatek peněz například na výsadbu stromů na Zlínsku nebo na bezpečnostní nátěry více než pěti set stromů u silnic, které byly pod záminkou zajištění bezpečnosti provozu ohroženy kácením.

Lidé mohou přispět konkrétními částkami, za které lze zajistit vše potřebné k výsadbě nové aleje. Jen rýč a rukavice pro zdatného kopáče stojí například 190 korun. Ochrana jednoho stromku před silným větrem a zvěří vyjde na 370 korun Samotná sazenice pak stojí 600 korun. Pro popularizaci alejí také Arnika pořádá anketu Alej roku, do které lze až do 30. září nominovat fotografie doplněné krátkým popisem, proč by zrovna ta konkrétní alej měla vyhrát.

Většina Čechů si myslí, že se chovají víc ekologicky než ostatní. Stěžují si hlavně na dopravu - čtěte ZDE

"Stromy rostoucí v alejích podél silnic silničáři viní z toho, že způsobují dopravní nehody. Příčina je ale jinde, protože je to především nepozornost řidičů, neopatrná jízda a nepřiměřená rychlost jízdy, jak dokládají policejní statistiky. K větší bezpečnosti provozu v alejích může přispět kromě bezpečnostních nátěrů s odrazkami i dopravní značení či instalace svodidel," dodává Klemensová.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik zmíněné petice Zachraňme stromy požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 166 tisíc stromů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů