Pátek, 19. dubna 2024

V Nymburku budou lidé demonstrovat proti provozu podniku Azos CZ

V Nymburku budou lidé demonstrovat proti provozu podniku Azos CZ

V Nymburku budou lidé na konci září demonstrovat proti provozu podniku Azos CZ, který je zřejmě původcem obtěžujícího zápachu ve městě. Organizátoři chtějí na problém upozornit politiky i úředníky, společnost podle nich nemá na činnost patřičná povolení. ČTK to řekl Jaroslav Štencl ze spolku Permanent, který demonstraci organizuje. Společnost Azos CZ se zabývá úpravou povrchů kovových dílů, hlavně pro automobilový průmysl, kritiku odmítá. Tvrdí, že postupuje v souladu s pokyny správních řízení a podle stavebního zákona.

Demonstrace se bude konat 30. září od 16:30 na náměstí Přemyslovců. Organizátoři očekávají přibližně 800 účastníků. "Soud nám dal dvakrát za pravdu, že společnost ke své činnosti nemá oprávnění. Stačilo by nám, aby byl dodržován zákon," uvedl Štencl. Podle něj nepostupují někteří úředníci nezávisle. "Kontrol v podniku bylo už 16, ale žádná z nich nebyla neohlášená," dodal Štencl.

Ve svých dřívějších prohlášeních firma Azos uvedla, že opakovaná měření, včetně měření Státního zdravotního ústavu, dopadla v její prospěch. "Všechna také vždy až dosud potvrdila zdravotní nezávadnost provozu firmy na lidské zdraví. Naopak pravidelné zdravotní prohlídky zaměstnanců prokazují vliv nulový," uvedl mluvčí Azosu Karel Samec.

Demonstrace už se v Nymburku konala minulý rok v září, tehdy se jí na náměstí zúčastnilo přes 300 lidí. Organizátoři také uvažují o blokádě vjezdu do podniku.

Starosta Nymburka Tomáš Mach (ČSSD) se kvůli zápachu ve městě, jehož původcem je podle radnice závod společnosti Azos CZ, obrátil s žádostí o pomoc na ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Otevřený dopis adresoval také Winfriedu Vahlandovi, předsedovi představenstva automobilky Škoda Auto, která je podle Macha odběratelem firmy. Schůzka s ministrem Brabcem by se měla podle Štencla uskutečnit 29. září.

Mach je přesvědčen o tom, že město vyčerpalo už všechny zákonné možnosti, které má k dispozici. Podle nymburské radnice firma nemá povolení k provozu, protože podle města nezískala kolaudační souhlas ani povolení zkušebního provozu. Stavební úřad v Nymburce nyní vede znovu řízení o dodatečném stavebním povolení pro Azos. Krajský soud vyhověl žalobě předsedkyně spolku Permanent Miloslavy Štěrbové a zrušil dřívější rozhodnutí krajského odboru regionálního rozvoje. Štěrbová napadla rozhodnutí středočeského krajského úřadu kvůli vydání dodatečného stavebního povolení a soud jí dal za pravdu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů