Pátek, 19. dubna 2024

Plzeňský kraj nakoupí další původní ovocné stromy pro obce

Plzeňský kraj nakoupí další původní ovocné stromy pro obce

Další stovky ovocných stromů původních krajových odrůd pořídí Plzeňský kraj. Od roku 2012 v projektu Tisíc stromků pro Plzeňský kraj celkem koupí a rozdá desítkám obcí všech okresů zhruba 3500 stromků původních odrůd jabloní či hrušní. Na příští rok hejtmanství nabízí stromky v okrese Plzeň - město, řekl ČTK krajský radní pro životní prostředí Václav Štekl (KSČM).

Poprvé kraj nakoupil 475 stromků devíti vybraných odrůd jabloní a pěti druhů hrušní pro obce okresů Tachov a Domažlice. U vzniku myšlenky na návrat původních ovocných dřevin do krajiny byli totiž také zástupci chráněné krajinné oblasti Český les, která leží na území těchto okresů. V dalších letech následovaly okresy Klatovy, Plzeň - sever a Rokycany. Na jižním Plzeňsku se budou nakoupené stromy sázet letos na podzim.

Podle Štekla mohou obce dostat bezplatně deset až 30 stromků, náklady na pořízení, výsadbový materiál a přepravu hradí kraj a činí maximálně 400 korun za strom. Návrat původních stromů do krajiny řada obcí pojala jako malé slavnosti, na výsadbě se podílejí děti ze škol či obecní spolky. Zájem je převážně o jabloně. Obce sázejí nové aleje, sady nebo obnovují původní ovocná stromořadí podél historických cest.

Na severním Plzeňsku vysázelo 26 obcí celkem 609 stromů, 22 obcí z Klatovska vysázelo 508 stromků a 23 obcí Rokycanska požadovalo 527 stromků. Při podzimní výsadbě na jižním Plzeňsku vysází 37 obcí dalších 900 stromů.

Jak už dříve řekl ČTK František Hykeš z plzeňského spolku Iris, i stromy patří k historickému dědictví. I když plody tradičních odrůd nejsou často tak líbivé jako naleštěné a stejně velké ovoce ze supermarketu, řada lidí se k jejich pěstování pro jejich chuť a trvanlivost vrací. Pro zachování původních dřevin vznikají genové sady, jeden založila na svém okraji i Plzeň.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů