Pátek, 29. března 2024

V řadě jihomoravských měst už lze třídit bioodpad do popelnic

V řadě jihomoravských měst už lze třídit bioodpad do popelnic

V řadě menších měst na jižní Moravě už mohou lidé často třídit bioodpad do speciálních popelnic. V Brně však mají k dispozici pouze sběrné dvory, zahrádkáři také kompostéry. Popelnice na bioodpad zatím nemají například ani v Břeclavi či ve Šlapanicích, kde jsou pouze velkoobjemové kontejnery, vyplývá z ankety ČTK.

V Brně si mohou lidé koupit kompostéry se slevou, kterou si město může dovolit díky evropským dotacím. Při první vlně prodejů o ně byl loni takový zájem, že se letos rozhodlo město v akci pokračovat. Vzhledem k tomu, že jinak by Brno nechávalo odpad pálit, za což musí platit, vrátí se investice do kompostérů za tři roky. Velký zájem o ně byl i v Břeclavi.

Loni a předloni se v Brně vytřídilo ve sběrných dvorech okolo 2500 tun bioodpadu. "Odváží se na centrální kompostárnu v brněnských Ivanovicích. Patří do toho i bioodpad z městských parků," uvedl Josef Černý z odboru životního prostředí. Podle dřívějšího vyjádření náměstka primátora Martina Andera (SZ) město uvažuje i o pilotním projektu popelnic na bioodpad, aby lidé měli odpadovou nádobu blízko bydliště.

Nejvíc příležitostí třídit bioodpad mají z oslovených měst lidé z Vyškova, Znojma a Ivančic. "U rodinných domů je 2270 sběrných nádob, u bytovek jsou větší s objemem 240 litrů a těch je 520," sdělila mluvčí Vyškova Petra Bezdomniková. V menších Ivančicích je 780 popelnic a brzy jich má být 1000. "Lidé si o ni mohou zažádat, záleží na jejich přání bioodpad třídit," uvedla referentka odboru životního prostředí Alena Hytychová. "Ve Znojmě jich je rozmístěných 3400. Většinou o ně mají zájem lidé, kteří mají zahrádky či předzahrádky," řekla mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Lidé za vyvážení bioodpadu platit nemusí, v některých obcích je platba zahrnutá v poplatku za odvoz komunálního odpadu. Města za svoz platí, jen některá však ještě platí za kompostování. "Kompost využívá zemědělský podnik, pro který je to výhodné. Proto platíme jen za odvoz," uvedla Hytychová. Kompostárny provozují zpravidla soukromé firmy, z Vyškova se bioodpad zpracovává v bioplynové stanici od roku 2014.

Oslovená města většinou registrují nárůst objemu vytříděného bioodpadu a také se rozrůstají možnosti pro jeho třídění a zpracování. Vyhláška o nutnosti třídit bioodpad, kter začala platit letos, snahu měst nejvýše akcelerovala. Všechna města už se tomuto problému věnovala v předchozích letech.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů