Pátek, 29. března 2024

Sněmovní výbor chce po ministerstvu variantu horní novely

Sněmovní výbor chce po ministerstvu variantu horní novely

Sněmovní ústavně-právní výbor žádá ministerstvo průmyslu a obchodu, aby předložilo novelu horního zákona ve variantě, která by zahrnovala těžební poplatky. Na dnešním jednání výboru to prosadil Marek Benda z opoziční ODS. Podle vládního návrhu má poplatky nově určovat vláda nařízením, v zákoně by byl jenom strop. Někteří poslanci soudí, že takové řešení by mohlo být v rozporu s ústavou.

"Daně a poplatky v tomto rozsahu nemůžou být stanoveny nařízením vlády. Je to neudržitelný model," uvedl Benda. Vládní nařízení by se podle něho mohlo stát přílohou k zákonu a kabinet by mohl dostat zákonné zmocnění k jejich případnému zmírnění. Bendu podpořil v debatě Vlastimil Vozka z ANO, podle kterého by vládní řešení mohlo vést k nestabilitě podnikatelského prostředí.

Úhrada by se podle vládního návrhu počítala jako součin množství vytěženého nerostu a sazby pro jednotlivé druhy nerostů. Podle vlády je důvodem změny mimo jiné možnost pružné reakce na aktuální ekonomickou situaci. Zástupci ministerstva s argumenty o neústavnosti nesouhlasili. Poplatky je podle nich možné vybírat na základě zákona, zákonem nemusí být dány.

Novela horního zákona by zvýšila výnos poplatků z povrchové těžby hnědého uhlí od těžebních společnosti pro stát. Podíl státu by vzrostl na 67 procent, zatímco podíl obcí by se snížil z nynějších 75 procent na 33 procent.

Změna v poplatcích za těžbu nerostů by měla přinést do státní pokladny o 427 milionů korun více než v roce 2013. Na příjmy rozpočtů obcí má mít podle vlády neutrální dopad, protože poplatek má být vyšší. Předloni získaly obce z poplatků zhruba 450 milionů korun a státní rozpočet 150 milionů korun. Z těžby hnědého uhlí šlo obcím asi 200 milionů korun a státu 66 milionů korun.

Ústavně-právní výbor projednávání předlohy přerušil do příští schůze. Výbor přerušil do poloviny října také projednávání technické novely energetického zákona, jež zpřesňuje dosud neúčinnou novelu ohledně vedení Energetického regulačního úřadu. Pokud by předloha nebyla schválena včas, úřad tvrdí, že jeho nynější vedení v čele s Alenou Vitáskovou by muselo s lednem skončit. Právní výbor počká na vyjádření hospodářského výboru k normě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů