Čtvrtek, 28. března 2024

Šumavské obce jsou nejlepší v třídění odpadů v Plzeňském kraji

Šumavské obce jsou nejlepší v třídění odpadů v Plzeňském kraji

Výsledky jubilejního desátého ročníku soutěže obcí Plzeňského kraje v třídění odpadů byly ve čtvrtek 24. září vyhlášeny! V historických prostorách Chotěšovského kláštera byly slavnostně oceněny obce a města Plzeňského kraje, které jsou zapojeny v soutěži na podporu třídění odpadů pod názvem ,,My už třídit umíme!". Organizátoři zvolili záměrně pro tento slavnostní okamžik objekt Chotěšovského kláštera, aby připomněli, že odkazem pro budoucí generace by neměly být hory odpadků, ale hodnoty, na které i naše budoucí generace budou pohlížet s obdivem, jako nyní pohlížíme my na díla stará několik století jako na odkaz našich předků.

Soutěž již po desáté vyhlásil Plzeňský kraj a autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. ve spolupráci s Regionální rozvojovou agenturou Plzeňského kraje, kteří společně realizují v našem kraji projekt na podporu a rozvoj třídění odpadů. Smyslem soutěže je více zapojit samosprávy obcí, v čele se starosty, do aktivit odpadového hospodářství a vyhlásit nejlepší města a obce Plzeňského kraje v třídění odpadů, především pak papíru, skla, plastů a nápojového kartónu

Stejně jako v loňském roce, tak i v letošním ročníku, byly do soutěže automaticky zařazeny všechny obce a města, které jsou zapojené do celorepublikového systému třídění a využití odpadů společnosti EKO-KOM, a.s. Soutěže se zúčastnilo 483 obcí a měst kraje. Soutěž je rozdělena do dvou kategorií, v první kategorii soutěžily obce do 1000 obyvatel, ve druhé pak města a obce nad 1000 obyvatel. Do soutěže byly rovněž zařazeny městské obvody statutárního města Plzně, a to do jednotlivých kategorií podle počtu svých obyvatel.

V prvním kole se hodnotila statistická a samotnými obcemi vykazovaná data ze systému EKO-KOM v roce 2014, především množství vytříděných odpadů, včetně odpadů z obalů, na jednoho obyvatele. Dále pak hustota sítě barevných kontejnerů druhy odpadů, které mají občané možnost sbírat a třídit nebo počet obyvatel obce připadající v průměru na příslušný počet kontejnerů na tříděný odpad.

Do druhého kola pak podle stanoveného pořadí postoupilo 15 nejlepších malých obcí do tisíce obyvatel a 10 nejlepších obcí a měst nad tisíc obyvatel. Tyto obce a města navštívila (bez vědomí vedení obce) odborná komise složená ze zástupců vyhlašovatelů soutěže a hodnotila umístění kontejnerů a sběrných stání na vytříděný odpad, čistotu okolo kontejnerů včetně čistoty samotných kontejnerů či např. zda na kontejneru jsou pro obyvatele informace o tom, který vytříděný odpad lze do kontejneru vhazovat.


A jaké jsou výsledky soutěže v roce 2015?

v kategorii malých obcí do 1 000 obyvatel je pořadí následující:

§ 1. místo a nejlepší v třídění odpadů v Plzeňském kraji je obec MODRAVA

§ na 2. místě se umístila obec ČILÁ

§ na 3. místě se umístila obec SRNÍ


Pořadí na dalších místech je následující:

4.

Obec Sebečice

5.

Obec Hamry

6.

Obec Hradiště

7.

Obec Terešov

8.

Obec Ostrovec Lhotka

9.

Obec Vlčtejn

10.

Městys Zvíkovec

11.

Obec Tatiná

12.

Obec Chlum

13.

Obec Babylon

14.

Obec Olbramov

15.

Obec Kladruby


v kategorii velkých obcí nad 1 000 obyvatel je pořadí následující:

§ 1. místo a nejlepší v třídění odpadů v Plzeňském kraji je město ŽELEZNÁ RUDA

§ na 2. místě se umístila obec ŠTĚNOVICE

§ na 3. místě se umístilo město HOLÝŠOV

Pořadí na dalších místech je následující:

4.

Město Stod

5.

Obec Hromnice

6.

Město Mýto

7.

Obec Blížejov

8.

Statutární město Plzeň, Městský obvod Plzeň 8 - Černice

9.

Obec Chotíkov

10.

Obec Dýšina

Po celé desetiletí, co soutěž trvá, se Plzeňský kraj pohybuje v celorepublikovém hodnocení na předních místech . V roce 2011 byl dokonce vítězem v rámci pomyslného srovnání všech krajů ČR. Před deseti lety, kdy vlastní krajská soutěž v třídění odpadů obcí začínala, bylo průměrné množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele v kraji kolem 32 kg na obyvatele za rok. V současné době se toto množství pohybuje o deset kilogramů výše. V roce 2014 se každému obyvateli Plzeňského kraje podařilo v průměru vytřídit 41,9 kg papíru, plastů, skla a nápojového kartonu. Přestože Plzeňský kraj nestojí v současnosti na stupních vítězů, stále se jeho výsledky pohybují nad celorepublikovým průměrem, který za loňský rok činí 40,5 kg na obyvatele.

Každý obyvatel Plzeňského kraje vytřídil v loňském roce 12,2 kg plastů, 12,6 kg skla a 16,9 kg papíru. Tyto výsledky jasně ukazují, že pokud jsou v obcích a městech vytvořeny podmínky spolu s cílenou osvětou, jsou lidé ochotni velmi dobře svoje odpady třídit a právě toto je cílem celého dlouhotrvajícího projektu v Plzeňském kraji i celé republice. Oceněné obce převzaly diplomy, upomínkové předměty a první tři vítězné obce v každé kategorii dostaly finanční odměnu ve výši 10, 20 a 30 tis. Kč v každé kategorii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů