Pátek, 29. března 2024

ASEKOL opět snižuje recyklační příspěvky

K desetiletému výročí kolektivní systém ASEKOL odmění výrobce a dovozce elektra snížením povinných příspěvků!

ASEKOL opět snižuje recyklační příspěvky

Od roku 2005 je to již podesáté co ASEKOL snižuje příspěvky za ekologickou likvidaci vysloužilých elektrozařízení. Celkem již příspěvky poklesly o desítky procent, nyní se zlevní především u televizorů a počítačových monitorů. Kolektivní systém ASEKOL tak potvrzuje svůj závazek neustálého zefektivňování systému zpětného odběru.

Příspěvek na likvidaci je od roku 2005 součástí ceny každého nového elektrospotřebiče a od ledna příštího roku bude jeho hodnota opět nižší. V tomto případě se sníží především recyklační příspěvek u televizorů a počítačových monitorů, a to o rovných 7 %.

Za deset let svého fungování se podařilo kolektivnímu systému ASEKOL snižovat recyklační příspěvky každý rok, celkově dosáhl u vybraných spotřebičů snížení i o desítky procent. ,,Největší změna proběhla v loňském roce, kdy došlo u většiny výrobků ke zlevnění příspěvků o třetinu," říká Martina Ďaďová, manažerka komunikace neziskové organizace ASEKOL.

,,I po deseti letech naší činnosti tak můžeme potvrdit, že stále plníme misi, kterou jsme deklarovali výrobcům. Tou je především neustálé zefektivňování fungování systému zpětného odběru a optimalizace nákladů v oblasti zpracování a dopravy, " bilancuje Ďaďová. ASEKOL navíc neustále rozšiřuje stávající sběrnou síť, přichází s novými sběrnými prvky a svými osvětovými projekty podporuje zaměstnávání osob s handicapem.

,,Největší pokles jsme zaznamenali u počítačů, a to jak stolních, tak notebooků, kde příspěvky klesly celkem o 83 %. Počítačové příslušenství a komponenty jsou od roku 2008 dokonce na nule," vypočítává Ďaďová. Celkově se příspěvky ve skupině 3 (informační a telekomunikační zařízení) snížily o více než 60 %, ve skupinách 4 a 7 (spotřebitelská zařízení, respektive hračky a vybavení pro volný čas a sporty) pak o 40 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů