Pátek, 19. dubna 2024

Východoněmecké hnědouhelné doly chce koupit Greenpeace

Východoněmecké hnědouhelné doly chce koupit Greenpeace

Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace se nečekaně přihlásila do výběrového řízení na koupi hnědouhelných povrchových dolů ve východním Německu. Doly prodává švédská státní společnost Vattenfall. Ekologové tak chtějí zajistit, že uhlí zůstane v zemi, informovala dnes ve Stockholmu švédská součást Greenpeace. Zájem o doly v minulosti projevily rovněž české firmy ČEZ a EPH, termín pro podání přihlášek uplynul dnes.

"Se společností Vattenfall budeme o koupi vážně jednat," citovala programovou ředitelku švédské kanceláře Greenpeace Anniku Jacobsonovou agentura DPA.

Koncern Vattenfall patří plně švédskému státu a už delší dobu chce opustit těžbu hnědého uhlí v historické oblasti Lužice. Vattenfall nyní ve spolkových zemích Sasko a Braniborsko provozuje pět uhelných dolů a tři elektrárny. Dohromady tak dává práci 8000 lidí a obstarává deset procent výroby elektřiny v Německu.

"Švédská vláda si nemůže dovolit prodat důl firmě, která bude pokračovat v pálení tak obrovského množství uhlí. To si Švédsko nemůže před blížící se světovou konferencí o klimatu v Paříži dovolit. Vattenfall a švédská vláda musejí přijmout zodpovědnost i za emise, které se vypouštějí mimo hranice vlastního státu. Jestliže tak neučiní, je řada na nás. Uhlí musí zůstat pod zemí," citovala Jacobsonovou v dnešní tiskové zprávě česká pobočka Greenpeace.

Zájem Greenpeace by ale podle DPA mohl ztroskotat na finančních možnostech organizace. "Nebereme to vážně," řekl DPA šéf uhelné divize Vattenfallu Rüdiger Siebers.

Výroba elektrické energie z hnědého uhlí je považována za dosluhující technologii. Na druhou stranu ale bude pravděpodobně ještě po desetiletí nutná k zajištění energetické bezpečnosti.

Podle české pobočky Greenpeace by případný prodej dolů společnostem ČEZ nebo EPH pravděpodobně znamenal rozšíření dvou stávajících (Welzow-Süd a Nochten) a zprovoznění tří nových povrchových dolů, což by znamenalo zánik osmi obcí.

"Dosavadní postup švédské vlády je groteskně pokrytecký. Tvrdí, že chce snižovat emise skleníkových plynů - ale místo toho, aby doly a elektrárny zavřela, je připravena je prodat tomu, kdo zaplatí víc," kritizoval prodej vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů