Čtvrtek, 28. března 2024

Závod Azos CZ, kritizovaný kvůli zápachu, by se mohl přestěhovat

Závod Azos CZ, kritizovaný kvůli zápachu, by se mohl přestěhovat

Nymburský závod Azos CZ, který podle vedení města i místních lidí obtěžuje své okolí zápachem, by se mohl přestěhovat jinam. Novinářům to dnes řekl hejtman Miloš Petera (ČSSD), který o záležitosti jednal s vedením firmy. Středočeský kraj by společnosti, která se zabývá úpravou povrchů kovových dílů, pomohl s výběrem vhodné lokality a jednáním s místními orgány. Firma potvrdila, že se touto možností bude zabývat. Trvá ale na tom, že závod v Nymburce splňuje všechny zákonné limity.

"Společnost Azos CZ může potvrdit, že v rámci jednání s představiteli Středočeského kraje zazněla i možnost přestěhování nymburského provozu do jiné lokality v rámci zdejšího regionu. Za nás mohu prohlásit, že se jí budeme zabývat a promyslíme ji. Tato možnost má samozřejmě řadu podmínek, při jejichž splnění je proveditelná. V této chvíli je ale nebudeme blíže specifikovat," uvedl mluvčí firmy Karel Samec.

Starosta Nymburka Tomáš Mach (ČSSD) dnes přístup Petery, který byl jeho předchůdcem v křesle starosty, ocenil. "Jsem rád, že otevřel jednání na náš popud a dospěl na krajském úřadu ke stejnému závěru jako město Nymburk, a to že zápach z Azosu je skutečný. Jsme vděční za tento vstřícný krok a jsme kdykoli, stejně jako doposud, krajskému úřadu v postupu nápomocni," sdělil ČTK starosta. Petera si ale uvědomuje, že jeho bydliště v Nymburce by mohlo vzbuzovat dohady. Při řešení otázky takzvaného integrovaného povolení pro firmu proto například kraj požádal o součinnost a metodické vedení ministerstvo životního prostředí.

V Nymburku minulý týden proti provozu společnosti demonstrovalo až 300 lidí. Petera řekl, že před dvěma měsíci začal za Středočeský kraj jednat s Azos CZ o tom, jak situaci řešit. "My jsme se shodli s firmou Azos CZ, že ty rozpory jsou tak veliké, že nejlepší by bylo, kdyby se výroba přemístila jinam," uvedl. Kraj by měl vybrat vhodné lokality, kde by provoz neškodil, podle hejtmana by mohlo jít o některý z brownfieldů, třeba část bývalých oceláren Poldi v Kladně, případně chystanou velkou průmyslovou zónu v Milovicích. Pokud by šlo všechno hladce, mohla by se výroba přesunout do náhradní lokality na jaře 2017. Podle Petery by se firma měla přestěhovat na vlastní náklady. "Nemluvili jsme o tom, že by kraj měl financovat v tomto případě investiční náklady," uvedl hejtman.

Podle Samce možné přestěhování nelze vnímat tak, že se společnost něčím provinila. Mluvčí podotkl, že téměř dvě desítky měření včetně kontrol inspekce životního prostředí nezjistily žádné pochybení. Kontroly v závodě podle hejtmana pokračují dál. "Tento týden začínají další měření, které si zadal Středočeský kraj, do měsíce bychom měli mít výsledky," uvedl.

Také Petera připomněl, že žádné měření zatím nepotvrdilo, že původcem zápachu v Nymburce je Azos CZ. Teoreticky se tak může stát, že se firma odstěhuje a zápach nezmizí. Přesto má podle kraje jednání o odstěhování své opodstatnění. Hejtman poukázal na to, že situace ve městě je vyhrocená a veřejné mínění se staví vůči firmě značně odmítavě.

Samec také potvrdil, že firma vyhověla požadavku kraje a zavázala se, že až do odvolání nebude v Nymburce vyrábět o víkendech. To se podle Petery děje už od července. "Důvod je, že chceme i takto přispět k uklidnění situace na místě za podmínky, že nás toto opatření nijak ekonomicky neohrožuje," dodal Samec. Podle hejtmana se bude zjišťovat, zda o víkendu zápach přetrvává. Pokud ano, potvrdilo by se, že je původcem Azos CZ.

Petera připomněl, že na ministerstvu životního prostředí už třetí měsíc běží odvolací řízení o změně integrovaného povolení pro firmu vydané krajským úřadem. Zástupci hejtmanství podle něj vyzvali pracovníky ministerstva k urychlenému vyřešení tohoto odvolání. Podle Petery by v celé záležitosti také měla také více konat inspekce životního prostředí a chce o to požádat ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Jan Kholl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů