Čtvrtek, 28. března 2024

Zdravá města, udržitelný rozvoj a společenská odpovědnost - vše pod jednou střechou

Zdravá města, udržitelný rozvoj a společenská odpovědnost - vše pod jednou střechou

Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM ČR) se v září 2015 stala signatářem principů United Nations Global Compact - největší platformy korporátní udržitelnosti na světě pod záštitou OSN. Do sítě je zapojeno více než 13 000 organizací (z toho 8 500 firem) ve 165 zemích světa. V jednotlivých zemích pak tuto platformu reprezentují jednotlivé národní sítě a hostitelskou organizací UN Global Compact v České republice je Asociace společenské odpovědnosti (A-CSR). Síť Zdravých měst se tak přihlásila i jako člen této asociace.

Zdravá města a regiony mohou členství v Asociaci společenské odpovědnosti využít jako příležitost pro svůj další rozvoj, zejména pak při spolupráci s podniky a firmami na svém území. ,,Sociální a ekonomický rozvoj s ohledem na životní prostředí, dobrovolné závazky a aktivní dialog s dotčenými partnery, stejně jako systémový a dlouhodobý postup a transparentnost - to jsou témata, která Zdravá města i členy Asociace společenské odpovědnosti přímo propojují. Věřím tedy, že toto spojení a spolupráce obou sítí bude přínosná pro všechny a docílíme tím propagace i zavedení řady zajímavých inovací", dodává Petr Švec, ředitel Národní sítě Zdravých měst ČR.

Mezinárodně certifikovaná síť Zdravých měst sdružující 126 měst, obcí a regionů po celé ČR se ke členství v Asociaci CSR přihlásila s očekáváním intenzivní spolupráce směřující k uplatňování tohoto tématu ve svých členských municipalitách. NSZM ČR tak podpořila dosavadní snahy svých vybraných členů, například Zdravého Jihomoravského kraje, kteří se k principům CSR dlouhodobě aktivně hlásí. ,,Nabídnout víc, než zákon ukládá a společnost očekává", tak společenskou odpovědnost vnímá Krajský úřad Jihomoravského kraje, který se v roce 2013 stal prvním úřadem v ČR, jemuž se podařilo systém společenské odpovědnosti certifikovat a byl také prvním členem Asociace společenské odpovědnosti z veřejné správy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů