Čtvrtek, 28. března 2024

Stavební úřad v Tanvaldu zamítl stavbu geotermální elektrárny

Stavební úřad v Tanvaldu zamítl stavbu geotermální elektrárny

Stavební úřad v Tanvaldu na Jablonecku zamítl žádost na umístění stavby plánované geotermální elektrárny v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T. ČTK to dnes zjistila na internetových stránkách města. Projekt připravuje firma Entergeo, proti se postavilo tanvaldské zastupitelstvo a petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel Tanvaldu i jeho okolí. Entergeo se může proti rozhodnutí úřadu odvolat. Zda možnost využije, ČTK zjišťuje.

Stavební úřad žádost firmy Entergeo zamítl, přestože záměr dostal souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. Pro výstavbu elektrárny chce firma využít pozemek pod železniční tratí, na kterém stojí vodní elektrárna. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou žádné zkušenosti. Jaroslav Mikš, který proti plánům na výstavbu geotermální elektrárny od začátku bojuje, označil záměr za nebezpečný experiment.

Podobně se ve svém odůvodnění vyjádřil i stavební úřad. "Navrhovaná stavba má být umístěna prakticky ve středu města, jedná se o stavbu, která má charakter experimentu s možnými negativními dopady na občany, jejich majetek a život ve městě. V tomto případě proti sobě stojí veřejný a soukromý zájem a tyto dva zájmy jsou jednoznačně v rozporu, což je zřejmé i ze skutečnosti, že v průběhu územního řízení byly uplatněny námitky účastníků řízení a dotčené veřejnosti a připomínky veřejnosti proti navrhované stavbě, které podepsalo 691 osob," uvádí úřad ve svém rozhodnutí.

Podobnou elektrárnu začali před lety stavět v Basileji ve Švýcarsku. Hlubinné vrty tam ale provázely silné otřesy, které způsobily škody v přepočtu 170 milionů korun. Obava z otřesů a neprověřená technologie byly hlavním důvodem, proč se proti podobnému projektu společnosti Entergeo předloni postavili také lidé v Semilech a v nedalekém Benešově. Odpůrce nepřesvědčila ani ujištění, že seizmické stanice budou situaci sledovat a čerpání vody se případně omezí. Nepomohly ani sliby dodávek levného tepla nebo dotací pro radnice. "Změnili jsme územní plán, ten už nedovoluje podobné zařízení na území města postavit," řekla již dříve ČTK semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů