Čtvrtek, 25. dubna 2024

Havrani přiletěli do Brna s předstihem, zima asi začne dříve

Havrani přiletěli do Brna s předstihem, zima asi začne dříve

Do Brna dnes se zhruba týdenním předstihem přiletěli ze severní Evropy havrani, které lidové pranostiky označují za posly zimy. Jejich přílety přes 40 let monitoruje ornitolog a pracovník brněnské záchranné stanice Ptačí centrum Zdeněk Machař. ČTK řekl, že havrani jsou v příletech velmi přesní, za ta léta termín změnili jedinkrát. Dřívější přílet může znamenat, že zima letos začne dříve.

Hejna havranů obývají buď okolí letiště v Brně-Tuřanech nebo pole u Brna-Žabovřesk. Obvykle přilétají 20. až 22. října. Jen před osmi lety se stalo, že přiletěli až 7. listopadu.

"Zatím se usídlili u Žabovřesk. Nejprve hodují na tom, co najdou v zahradách a na polích, pak se zaměří na centrum města. Jsou to dokonalí čističi ulic a především parků. Vyzobou, na co přijdou. Nejsou tak vybíraví jako holubi," uvedl Machař.

V Ptačím centru má již prvního havraního pacienta. Je jím pták s poraněným křídlem. Po uzdravení dostane opět svobodu.

Společnost mu v Ptačím centru dělá kromě mnoha poraněných ptáků nejrůznějších druhů krkavec Krkoun, pro něhož je záchranná stanice trvalým domovem. V něm se naučil napodobovat nejrůznější zvuky; štěká jako pes, napodobuje zvuky pinkání míče při tenise a říká větu "Dej mi rohlík."

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů