Pátek, 19. dubna 2024

Brazilský trh s provozem a údržbou větrných elektráren v příštích pěti letech dosáhne 500 miliónu USD

Brazilský trh s provozem a údržbou větrných elektráren v příštích pěti letech dosáhne 500 miliónu USD

Větrná energie je nejrychleji rostoucím energetickým zdrojem Brazílie. Po deseti letech expanze představuje trh s provozem a údržbou větrných elektráren 157 miliónu USD. V příštích pěti letech by to již mělo být 500 miliónu USD. Dle Brazilské asociace pro větrnou energii (Associaç?o Brasileira de Energia Eólica, ABEEOLICA) je k září 2015 v Brazílii v provozu 298 větrných elektráren s instalovanou kapacitou ve výši 7,1 GW.

Dle údajů asociace jsou ve výstavbě větrné elektrárny s kapacitou 10,59 GW. Jen v roce 2015 bude uvedeno do provozu 113 elektráren s celkovou kapacitou 2,7 GW. Brazilská státní Společnost pro plánování v energetice (Empresa de Pesquisa Energética, EPE) předpokládá, že v roce 2023 budou v provozu větrné elektrárny s celkovou kapacitou 22,5 GW, pokrývající 8,1 % energetické matrice země. V současnosti větrná energie představuje 5,1 % energetické matrice země.

Dle asociace ABEEOLICA by větrné elektrárny měly v roce 2019 mít kapacitu 18,15 GW.

Současný trh s údržbou větrných elektráren, kdy zhruba 260 elektráren představuje zakázky na údržbu ve výši 157 miliónů USD, se brzy rozroste o dalších 450 rozestavěných projektů. Údržba by tak mohla přestavovat zakázky až za 500 miliónů USD. Švýcarská společnost ABB nedávno získala kontrakt na dva projekty od společnosti Casa dos Ventors na severovýchodě Brazílie. Společnost GE, výrobce turbín pro tyto dva projekty, plánuje postavit dvě servisní centra, která se budou zaobírat údržbou a provozem elektráren na severovýchodě Brazílie v regiónech Chapa do Araripe a Garanhuns.

Největším latinskoamerickým veletrhem v oblasti větrné energie je riodejaneirský Brazil Windpower, www.brazilwindpower.com.br, jehož příští ročník bude probíhat od 30. srpna do 1. září 2016.

Zdroj: Wind Power Monthly, ABEEOLICA, EPE
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Sao Paulu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů