Pátek, 19. dubna 2024

St. Louis znepokojuje nelegální skládka radioaktivního materiálu

St. Louis znepokojuje nelegální skládka radioaktivního materiálu

Americké St. Louis znepokojuje přes čtyřicet let staré nelegální úložiště radioaktivního materiálu, které je jen asi 400 metrů od podzemního požáru místní skládky. Úřady se podle listu The Huffington Post zatím nedokážou shodnout, zda úložiště s požárem představují vážné nebezpečí pro zdraví obyvatel. Mnozí obyvatelé jsou ale rozčíleni tím, že Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) se stále ještě nerozhodla, jak s radioaktivním materiálem naložit.

V posledních měsících povědomí o požáru a radioaktivním úložišti mezi obyvateli roste, neboť na problém nespokojení obyvatelé hlasitě upozorňují. V podzemí skládky hoří asi pět let. Takovéto požáry nejsou výjimečné a místní úřady o něm hovoří spíše jako o doutnajícím problému, upozornil Los Angeles Times.

Větší obavy ale vyvolává uložený radioaktivní materiál. Jeho historie sahá až k projektu Manhattan, v jehož rámci USA vyrobily první jadernou pumu. V St. Louis se tajně čistil uran. Osud odpadového materiálu se po válce několikrát měnil, než ho nakonec v roce 1973 jistá společnost v tichosti zakopala. Tehdy ho bylo 8700 tun a radioaktivní materiál byl později identifikován jako zbytek síranu barnatého.

EPA prozatím neví, zda radioaktivní úložiště zakonzervovat, nebo materiál odvézt. Tvrdí ale, že lidé v okolí se nemusí obávat, neboť nejsou vystaveni kontaminaci nad přípustnou úroveň. To se ale nelíbí státnímu návladnímu za stát Missouri, kde St. Louis leží, a firmu spravující areál se snaží přinutit, aby místo vyčistila.

Úřady se také nedokážou shodnout na tom, co se stane, pokud se požár rozšíří k radioaktivnímu materiálu. Loni v říjnu okresní správa nicméně uvedla, že oblasti okolo skládky hrozí riziko radioaktivního spadu, který by se mohl šířit kouřem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů