Pátek, 29. března 2024

MŽP plánuje zdražit odběry podzemní vody na čtyřnásobek

MŽP plánuje zdražit odběry podzemní vody na čtyřnásobek

Ministerstvo životního prostředí plánuje zdražit odběry podzemní vody na čtyřnásobek do roku 2022. Předpokládá, že vzroste i cena za odběr povrchové vody, kterou si určují jednotlivá Povodí.

Změny nebudou mít plošný vliv na výši vodného a stočného, řekla ČTK mluvčí rezortu Petra Roubíčková. Úředníci nyní chtějí novelu zákona o vodách zaslat do meziresortního připomínkového řízení. Platit by měla, pokud projde vládou a odsouhlasí ji zákonodárci, od roku 2017. Podle vodohospodářů se změna zákonů naopak v cenách vody odrazí.

Poplatky platí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá polovina Státnímu fondu životního prostředí. "Podzemní voda je velmi cenná surovina, oproti vodě povrchové nenahraditelná. V důsledku stále většího sucha jí nezadržitelně ubývá, a proto je třeba urychleně jednat," argumentuje Roubíčková. V současnosti činí poplatek dvě koruny za metr krychlový vody na pití a tři koruny za kubík na jiné použití. Zdražovat by se měla postupně, k prvnímu nárůstu ceny by mělo dojít právě v roce 2017.

Společnosti by podle Roubíčkové měly postupně přecházet k odběrům povrchové vody. "Je potřeba také zdůraznit, že vodohospodářské společnosti stávající velmi rozdílnou cenu povrchové a podzemní vody koncovým zákazníkům v ceně pitné vody nijak zásadně nereflektují," dodala mluvčí, podle které mají firmy větší zisk v případě, že odebírají podzemní vodu.

Podle předsedy představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Františka Baráka v některých případech nebude přechod na povrchovou vodu technicky možný. Cena vody tak podle něj poroste. Navíc podle něj nepovede zvyšování poplatků u obyvatelstva k poklesu spotřeby vody.

Češi spíš podle něj začnou přecházet k vlastním zdrojům jako jsou studně, ve kterých je méně kvalitní voda a hrozí možné zdravotní problémy. Podle mluvčí je sice vhodnější na pití balená voda než tekutina ze studně, ale na zbytek spotřeby v domácnosti se voda ze studní použít může. "I mediálně známé epidemie spojené se zdravotně závadnou pitnou vodou byly způsobeny vodou z vodovodu pro veřejnou potřebu a nikoliv individuálními zdroji," dodává Roubíčková. Například na konci srpna zakázali hygienici pití pitné vody v Novém Boru, kde trpělo průjmy a zvracením přes 600 lidí. Voda v pražských Dejvicích pak byla v květnu kontaminovaná bakteriemi, hygienici zaznamenali více než 400 nakažených.

Ministerstvo předpokládá, že poroste i průměrná cena za odběr povrchové vody. Odběr metru krychlového stojí letos v průměru 4,64 korun, liší se podle oblasti odběru. Nejlevnější je v Povodí Vltavy, naopak nejvíce stojí v Povodí Moravy. V roce 2030 by se měl podle předpokladu ministerstva vyšplhat na 8,51 koruny za metr krychlový. V ČR je přibližně polovina vody odebíraná z povrchu, druhá z podzemních vod, ceny by se tak měly přibližně srovnat.

Vláda v červenci schválila koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. Podle dokumentu by receptem na boj proti suchu mělo být lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování. Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady, a právě počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody.

V příštím roce by chtěl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) schválit ucelenou strategii, podle níž bude ČR postupovat proti suchu a dopadům klimatických změn.

Navržená sazba poplatku za odebrané množství podzemní vody podle novely vodního zákona:

Rok Výše poplatku (Kč/m3)
Nyní 2 (pro zásobování pitnou vodou), 3 (pro ostatní užití)
2017 5
2018 6
2019 7
2022 8
Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů