Čtvrtek, 28. března 2024

Má recyklace smysl? aneb Recyklace hrou v Kraji Vysočina

Má recyklace smysl? aneb Recyklace hrou v Kraji Vysočina

Jihlava - Děti z Kraje Vysočina se učí třídit odpad, recyklovat vysloužilé elektrospotřebiče a použité přenosné baterie. Projektu se zúčastní žáci prvního i druhého stupně základních škol. Program zajišťuje společnost Recyklohraní, o.p.s.díky finanční dotaci z Fondu Vysočiny a to prostřednictvím svého výjezdního programu Recyklace hrou.

Již více než 3340 škol z celé ČR, z toho 201 škol v Kraji Vysočina,je zapojeno do velké soutěže s recyklační tématikou - Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět. Tuto soutěž organizuje obecně prospěšná společnost Recyklohraní. Cílem soutěže je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení. Děti si v průběhu školního roku hrají, luští a pozorují přírodu. Touto nenásilnou formou se učí, že třídění odpadu a jeho následná recyklace by už měla být nedílnou součástí života každého z nás. Nejnovější součástí tohoto projektu je i výjezdní vzdělávací program Recyklace hrou určený pro oba stupně ZŠ.

,,Projekt Recyklace hrou vznikl na žádost mnohých pedagogů jako odměna aktivním školám v soutěži Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět," vysvětluje vznik projektu ředitelka obecně prospěšné společnosti Recyklohraní Hana Ansorgová. Vyškolení lektoři navštívili, či navštíví v průběhu říjnadevatenáctzákladních školna Vysočině a pokusí se spolu s pedagogy a žáky odpovědět na zásadní otázku: Má recyklace smysl?

Program Recyklace hrou trvá 45 minut a je určen pro jednu školní třídu. V průběhu hodiny zažijí žáci nejedno překvapení. Při práci ve skupinkách si např. mohou rozebrat skutečný počítač nebo model pračky. ,,Tato skupinová práce je mezi žáky nejvíce oblíbená. Rozebrat počítač nebo pračku doma jen tak nemůžou. U nás je to nejen povoleno, ale přímo vyžadováno," popisuje Hana Ansorgová.,,Děti jsou následně velice překvapeny, jaké zajímavé a vzácné materiály se skrývají uvnitř těchto spotřebičů a rychle si uvědomí, proč jsou elektrospotřebiče jako třeba mobilní telefon tak drahé, ale i proč je třeba odevzdávat je k recyklaci," doplňuje Ansorgová. ,,Největším překvapením pro žáky i pedagogy bývá výplň nových sedacích souprav. Jen málokdo ví, že na výrobu polyuretanové pěny, která je součástí matrací, je možné použít např. izolaci ze starých ledniček," s úsměvem vzpomíná Edita Kleckerová, jedna z lektorek programu.


Školy zapojené do projektu:

Základní škola a mateřská škola Svratka

Základní škola Bystřice n. P., Nádražní 615

Základní škola Chotěboř, Smetanova 745, okres Havlíčkův Brod

Základní škola a Mateřská škola Sobíňov, okres Havlíčkův Brod

Základní škola a Mateřská škola Polnička, okres Žďár nad Sázavou

Základní škola Hany Benešové a Mateřská škola Bory,

Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda,

ZŠ Lhotky, Velké Meziříčí

Základní škola a Mateřská škola Koněšín,

Základní škola a MŠ Nové Syrovice, okres Třebíč,

Základní škola Třešť

Základní škola Okříšky

ZŠ a MŠ Křižanov

Základní škola Třebíč Týnská 408

Základní škola Měřín

Základní škola a Mateřská škola Větrný Jeníkov,

Základní škola a Mateřská škola,

Základní škola Ledeč nad Sázavou, okres Havlíčkův Brod

Základní škola a Mateřská škola Habry

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů