Čtvrtek, 18. dubna 2024

Průběh revize BREF dokumentu Spalování odpadů (BREF WI)

Průběh revize BREF dokumentu Spalování odpadů (BREF WI)

Ve dnech 19. až 22. ledna 2015 proběhl Kick-off Meeting v Seville ve Španělsku. Projednáváno bylo zejména kontinuální měření emisí rtuti, návrh na rozdělení látek (emisí do ovzduší) do tří skupin, preferování krátkodobých emisních limitů do ovzduší a problematika energetické účinnosti.

Zástupci České republiky se zapojili nejen do diskuze, ale zaslali i připomínky k návrhu zápisu z Kick-off Meetingu v Seville. Ne všechny body byly akceptovány. Jednalo se zejména o návrh na rozdělení látek (emisí do ovzduší) do tří skupin, který nebyl součástí podkladů zaslaných před konáním Kick-off Meetingu a jeho nedostatečné zdůvodnění ze strany Evropské Komise v průběhu jednání. Dále zástupci České republiky zdůraznili, že emisní úrovně spojené s BAT (BAT-AELs) by měly být uvedeny včetně analýzy nákladů a přínosů a při zohlednění regionálních specifik.

Na jednání Kick-off Meetingu byly vytvořeny tři podskupiny, které měly na starosti vytvoření šablony dotazníku pro sběr dat o zařízeních.

V termínu do 23. října 2015 byla možnost předložit seznam zařízení vhodných pro testovací fázi pro sběr dat k revizi BREF WI (z angl. Waste Incineration). Následně budou vybraná zařízení kontaktována pro účast na vyplnění dotazníku pro sběr dat.

Za Českou republiku byla pro testovací fázi pro sběr dat navržena tato zařízení:

  • SAKO Brno, a.s. - Zařízení pro energetické využívání odpadů,
  • SITA CZ a.s. - Spalovna průmyslových odpadů Ostrava.


Předpokládaný termín pro zahájení sběru dat je 18. prosinec 2015.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů