Pátek, 29. března 2024

Europarlament zamítl možnost národního zákazu prodeje GM potravin

Europarlament zamítl možnost národního zákazu prodeje GM potravin

Evropský parlament dnes zamítl návrh, aby členské státy mohly zakázat na svém území prodej geneticky modifikovaných (GM) potravin schválených Evropskou unií. Státům to chtěla umožnit Evropská komise. Mnozí europoslanci ale namítali, že by to mohlo vést k obnovení hraničních kontrol mezi zeměmi nebo zasáhnout obchod. Komisi vybídli, aby předložila návrh nový.

"Návrh by mohl mít nepříznivý nepřímý vliv na dovoz," uvedl v dnešní rozpravě lidovecký poslanec a šéf výboru pro životní prostředí Giovanni La Via z Itálie. Upozornil tak na skutečnost, že zatímco GM potraviny se na unijním trhu vyskytují minimálně, odvětví živočišné výroby je závislé na dovozu sóji a dalších rostlinných bílkovin, a to především ze zemí, kde se GM plodiny pěstují ve velkém.

Aby mohly vstoupit na unijní trh, musí všechny geneticky modifikované organismy získat schválení na unijní úrovni. Členské státy ale zatím nedokázaly nikdy najít dostatečnou většinu, aby návrh komise na dovoz GM plodin určených k výkrmu či konzumaci přijaly nebo zamítly. Rozhodování tudíž zbývá na komisi. Pokud daná GM plodina nepředstavuje zdravotní nebo ekologické riziko, komise její dovoz obvykle schválí.

Brusel tudíž v dubnu navrhl dát vládám možnost omezit nebo zakázat na svém území prodej či užívání GM potravin či krmiv, které jsou schválené úrovni unie. Takové právo již vlády mají v případě pěstování GMO. To se ale odehrává nutně na území daného státu, zatímco obchod s GMO překračuje hranice. Řada europoslanců se tudíž obávala, že návrh je nerealizovatelný nebo že by mohl by vést k obnovení hraničních kontrol mezi členy, které GMO podporují, a těmi, které jsou proti. EP návrh zamítl většinou 577 ku 75 hlasů.

Podle poslance Pavla Poce (ČSSD) krok parlamentu neznamená, že by europoslanci chtěly členským státům upírat možnost dodatečně zakázat to, co komise povolí. "Ten návrh (Evropské komise) byl tak špatný, že při prvním sporu by Světová obchodní organizace (WTO) prostě převálcovala ten stát, který by toto udělal," uvedl Poc, který je v EP členem socialistické frakce. Překvapivé podle něj je, že komise dnes návrh nestáhla a řekla, že bude dál jednat s členskými státy. Poc ale čeká, že vlády na materiálu dál pracovat nebudou a Brusel bude donucen předložit návrh nový.

Geneticky modifikované organismy jsou takové, jejichž genetická výbava byla záměrně upravena tak, aby se pozměnily jejich vlastnosti, na příklad aby plodina byla odolnější vůči suchu. Objevily se však obavy z narušení rozmanitosti života či z možnosti nepříznivých dopadů na zdraví, na příklad alergických reakcí při konzumaci.
Povolení k užití jako potravina či krmivo v EU má v současnosti kolem šesti desítek GM plodin, kromě kukuřice na příklad bavlna nebo sója. Dalších zhruba pět desítek žádostí o schválení čeká na vyřízení.

O pěstování GM plodin není v Evropě příliš zájem. Povolení k pěstování v EU získala zatím pouze kukuřice MON 810. V roce 2013 se nejvíce pěstovala ve Španělsku a v menší míře také v tuzemsku či v Portugalsku. Platnost tohoto povolení ale vypršela a nyní se čeká na jeho obnovení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů