Pátek, 29. března 2024

NZÚ: Příjem žádostí pro bytovky v Praze skončil. V kontinuální výzvě pro rodinné domy lidé podali už 450 žádostí za 107 milionů

NZÚ: Příjem žádostí pro bytovky v Praze skončil. V kontinuální výzvě pro rodinné domy lidé podali už 450 žádostí za 107 milionů

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR k 31. říjnu 2015 ukončily příjem žádostí o dotace na energeticky úsporné rekonstrukce bytových domů na území hlavního města Prahy. Žadatelé o příspěvek měli v letošní výzvě k dispozici celkem 500 milionů korun a podali 260 žádostí za 158 013 844 korun [1].

Zájemci o dotace na renovaci bytových domů v Praze z programu Nová zelená úsporám mohli své žádosti podávat od 15. května až do sobotní půlnoci. Během této doby bylo v systému založeno (rozpracováno) celkem 1003 žádostí, z toho reálně podáno bylo nakonec 260 žádostí s požadovanou dotací 158 milionů korun.

,,Aktuálně připravujeme pokračování této výzvy, naším cílem je vyhlásit ji v obdobné podobě jako výzvu na rodinné domy, tedy jako kontinuální, tzn. jako stabilní a předvídatelný program," řekl k ukončené výzvě ministr životního prostředí Richard Brabec.

Žadatelé mohou od letošního 22. října podávat žádosti o dotace na energeticky úsporné rekonstrukce rodinných domů a výstavbu nových domů v pasivním standardu. Tato výzva je kontinuální a potrvá až do konce programu, tedy do roku 2021. Během této doby program přerozdělí zhruba 27 miliard korun získaných z prodeje emisních povolenek.

Státní fond životního prostředí ČR v současné době registruje v systému 1916 rozpracovaných žádostí, z toho již odeslaných žádostí ke zpracování Fondem je 450 s požadavkem o dotaci v hodnotě přes 107 milionů korun.

,,Počet žádostí je ukázkou připravenosti žadatelů využívat tento program, ve kterém je možné získat až 50% dotaci na zateplení svého domu, a dokládá správnost nastavení programu, zejména otevřené podmínky, možnost dílčích opatření a jednodušší administraci," komentuje první týden příjmu žádostí ministr Brabec.

Stejně jako v minulých výzvách Nové zelené úsporám je možné zažádat o dotaci před dokončením realizace podporovaných opatření, ale i v jejich průběhu nebo až po dokončení. ,,Perfektně zpracované žádosti podané na již realizované projekty proplácíme do 9 týdnů od jejich podání," uvádí k průběhu administrace Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. ,,Velmi potěšitelná je skladba podaných žádostí, plných 307 jich je podáno na oblast podpory A - snížení energetické náročnosti stávajících rodinných domů, 48 pak na kombinaci s ekologickým zdrojem vytápění a 26 žádostí je na výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností," doplnil ředitel Fondu Valdman.

Žádosti přijímá Státní fond životního prostředí ČR od čtvrtka 22. října 2015 od 10 h. Podání žádosti je rychlé a snadné. Stačí vyplnit elektronický formulář na internetových stránkách NZÚ. Žadatelům, kteří nemají přístup k internetu, mohou s podáním elektronické žádosti pomoci pracovníci na krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí ČR. V obou případech je však nutný také vytištěný vyplněný a podepsaný formulář žádosti o dotaci, který je potřeba spolu s dalšími předepsanými přílohami zaslat nebo osobně doručit do 5 dnů na příslušné krajské pracoviště Fondu. K této žádosti musí zájemce o dotaci také přiložit projektovou dokumentaci navrhovaných opatření a energetické hodnocení.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů