Pátek, 29. března 2024

Svoboda zvířat vyzývá veřejnost: Pomozte nám zbavit čisticí prostředky krutosti!

Svoboda zvířat vyzývá veřejnost: Pomozte nám zbavit čisticí prostředky krutosti!

Ve čtvrtek 5. listopadu 2015 mezi 14. a 18. hodinou pořádá organizace Svoboda zvířat v Praze na Florenci (u východu z metra v Sokolovské ulici) veřejnou akci v rámci kampaně Zameťte s krutostí. Cílem kampaně je zákaz testování čisticích prostředků na zvířatech v EU. Na návštěvníky čeká stánek s peticí za zmíněný zákaz, informační a benefiční předměty, dobrovolníci v kostýmech zvířat a v 16.00 a 16.30 tematické taneční vystoupení dětského souboru Nautilus. Během něj předvede pětice dětí, jak je důležité nezavírat před utrpením zvířat oči a že nikdy není pozdě na změnu.

V Evropské unii je zatím stále legální testovat na zvířatech čisticí a další prostředky pro domácnost. Jde například o prostředky na mytí nádobí, prací prášky či osvěžovače vzduchu. Zvířata jsou nucena látky vdechovat, polykat či jsou jim vtírány do kůže nebo do očí. Zvířata během testů trpí zvracením, záchvaty, vnitřním krvácením nebo poškozením orgánů. I v případech, kdy zvíře nezemře během testu, bývá usmrceno po něm. V roce 2011 šlo v EU o téměř 1000 zvířat pro testy prostředků pro domácnost a další tisíce zvířat byly použity pro testy složek těchto výrobků.

Dle Svobody zvířat není nutné pro testování používat zvířata. "Již přes 130 společností po celém světě přijalo Humánní standard pro prostředky pro domácnost a přestalo tedy testovat výrobky a jejich složky na zvířatech. I tak jsou schopny vyrábět kvalitní a bezpečné produkty. To dokazuje, že je možné se bez testování na zvířatech obejít. Je možné používat stávající kombinace bezpečných ingrediencí, a tam, kde se v! ytvářejí kombinace nové, existují schválené moderní metody bez zvířat, např. testy na umělé pokožce," tvrdí Barbora Bartušková Večlová, místopředsedkyně Svobody zvířat.

Od března 2013 platí v EU kromě zákazu testování kosmetiky na zvířatech také zákaz dovozu a prodeje kosmetiky otestované na zvířatech mimo EU. Evropští ochránci zvířat se nyní snaží stejný zákaz prosadit i u prostředků pro domácnost.

"Kampaň Zameťte s krutostí (Clean Up Cruelty) spustila v létě 2015 Evropská koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE) a probíhá v mnoha zemích. Součástí kampaně je petice, kterou je možné podepsat v češtině na stránce www.svobodazvirat.cz/zapojte-se/zametteskrutosti/. Petici během prvních třech měsíců podepsalo přes 4 tisíce českých občanů, v celé Evropě máme již přes 100 tisíc podpisů. Doufáme, že další podpisy získáme tento čtvrtek na naší akci v Praze," dodává Bartušková.

Svoboda zvířat je nejstarší českou organizací na ochranu práv zvířat. V loňském roce oslav! ila 20leté výročí od založení. V současné době se kromě tématu! pokusů na zvířatech zabývá tzv. kožešinovými zvířaty a zvířaty v cirkusech. Také pořádá ekovýchovné programy pro děti a pomáhá opuštěným kočkám.

Více informací: www.svobodazvirat.cz/zapojte-se/zametteskrutosti/, www.pokusynazviratech.cz, www.netestovanonazviratech.cz, www.eceae.org.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů