Sobota, 20. dubna 2024

Svět představil závazky k ochraně klimatu. Jsou slabé a vedly by k růstu teploty nad 2°C

Svět představil závazky k ochraně klimatu. Jsou slabé a vedly by k růstu teploty nad 2°C

Sekretariát Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCC) dnes v Berlíně představil plány na snižování emisí skleníkových plynů většiny členských zemí. Ty by se měly stát základem pro jednání o konečné dohodě o ochraně klimatu na konferenci v Paříži. Národní cíle jsou v souhrnu velmi slabé a povedou k vyššímu růstu teplot, než jsou relativně bezpečné 2 stupně Celsia - o téměř tři stupně Celsia do konce století.

V rámci přípravy dohody o změně klimatu členské státy UNFCCC postupně připravily národní závazky, tzv. INDC (Intended Nationally Determined Contribution). Závazky by měly zjednodušit proces přijetí nové dohody na ochranu klimatu v rámci jednání v Paříži, které začíná za měsíc. Česká republika slibuje naplnění společného cíle INDC v rámci Evropské unie, který určuje snížení emise skleníkových plynů o 40 % do roku 2030 oproti stavu v roce 1990.

,,Je dobře, že měsíc před začátkem jednání jsou na stole závazky téměř sto padesáti zemí světa. Národní vlády ale neberou riziko změny klimatu úplně vážně a nepředložily dostatečné závazky vedoucí ke snížení emisí, a to včetně České republiky. Kvůli tomu jsme stále na cestě k celosvětovému růstu teploty za relativně bezpečnou hranici dvou stupňů Celsia, oteplení o tři stupně Celsia povede k nevratným změnám v ekosystémech, degradaci korálových útesů či tání rozsáhlých věčně zmrzlých oblastí za polárním kruhem. O nebezpečí takového růstu teploty na své návštěvě v Praze v září varoval také světový klimatolog Hans J. Schellnhuber," komentuje výsledky Petra Honcová, koordinátorka Klimatické koalice.

Termín pro zveřejnění národních závazků byl stanoven nejpozději na 1. října 2015. K tomuto datu získal sekretariát UNFCC plány od 146 zemí, které pokrývají více než 86 % globálních emisí skleníkových plynů. Problém je ale v tom, že jen ve čtvrtině zemí jsou plány právně závazné. Například česká vláda stále neschválila ani věcný záměr zákona, který by stanovil právně závazné snižování emisí o 80 procent do roku 2050. Přitom takovou legislativu slíbila už v programovém prohlášení.

Podle přepočtu UNFCC by v důsledků předložených plánů měly světové emise na jednoho obyvatele Země postupně klesat: v roce 2030 o devět procent ve srovnání se stavem v roce 1990.

,,Předložené plány představují zlepšení oproti situaci bez jakékoli snahy snižvání emisí - namísto oteplení na hranici 3.6 stupně Celsia, se vlády světa zavázaly zpomalit oteplování na zhruba 2, 7 stupňů Celsia. Je to podobné, jako kdyby by vám v autě selhaly brzdy a vy se utěšovali, že je přece jen lepší narazit do zdi šedesátkou namísto sedmdesátky," dodává Petra Honcová.

Podle Klimatické koalice by účastníci konference v Paříži (COP 21) měli dosáhnout právně závazné a dlouhodobé dohody o ochraně klimatu, s cílem udržet globální růst teploty pod hranicí 2°C. Jednání začíná 30 . listopadu a potrvá do 11. prosince 2015. Jednání v Paříži budou přímo na místě sledovat zástupci Klimatické koalice, kteří budou průběžně poskytovat informace českým novinářům.

Podrobnosti k souhrnné zprávě o národních plánech jednotlivých zemí najdete na webové stránce: http://unfccc.int/focus/indc_portal/items/9240.php

KONTAKT:

Petra Honcová, koordinátorka Klimatické koalice, Centrum pro dopravu a energetiku, petra.honcova@ecn.cz, 605 276 909

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů